Brčko

Brčanski model izvođenja nastave maternjeg jezika mogao bi biti model za cijelu BiH

UNESCO je 1999. godine proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika.

Važnost tog dana potvrđena je 2001. godine aklamacijom na 31. Glavnoj skupštini. Tada je usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u 5. članu piše “…svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebno na maternjem jeziku…” Od tada se u svijetu svake godine slavi Međunarodni dan maternjeg jezika kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda.

„Pravo na jezik je jedno od osnovnih ljudskih prava, ali to pravo se danas širom svijeta, pa i u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, ne poštuje“, ocijenio je danas za Fenu u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH Senad Osmanović.

On je istakao da je pitanje nastave maternjeg jezika u Brčkom uspješno riješeno.

U osnovnim i srednjim školama u Brčko Distriktu BiH učenici različitih nacionalnosti zajedno pohađaju nastavu, dok se nastava maternjih jezika realizira u grupama formiranim prema kriteriju izbora maternjeg jezika za koji se učenici opredijele.

Mara Matrkić, šefica Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje saglasna je sa Osmanovićevim mišljenjem da bi brčanski model izvođenja nastave maternjeg jezika mogao biti primjer dobrog rješenja za izvođenja nastave maternjeg jezika i u drugim sredinama u BiH.

Ovaj datum u Brčkom će obilježiti i nacionalna kulturna društva.

BZK “Preporod” Brčko večeras će u Domu kulture upriličiti Godišnji koncert na kojem će biti predstavljene aktivnosti Preporodovih sekcija iz protekle godine.

U prostorijama Kulturno-administrativnog centra “Patrijah srpski Pavle” je za ovu priliku planirana tribina pod nazivom “Srpski jezik i srpska ćirilica” na kojoj će se prisutnima večeras obratiti ministar prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić, gradonačelnik Siniša Milić, prosvjetni savjetnik za srpski jezik i književnost Silva Dobraš i prof.dr. Biljana Samardžić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close