BrčkoKultura

Брчко: Одржана едукативна трибина „Каравана културе говора“

Лингвиниста Милорад Телебак изјавио је у Брчком да су Срби, заокупљени другим проблемима, постали прилично равнодушни и не воде бригу о српском језику, те оцијенио да “Караван културе говора” представља зрачак наде.

Телебак сматра да је српски језик “рашчерупан”, присвојен и готово поништен.

“Ко не води рачуна о језику, не води рачуна ни о себи. Ко изгуби језик, губи и себе као народ”, рекао је Телебак синоћ новинарима уочи трибине о унапређењу културе говора чији су предавачи били и француски хуманитарац Арно Гујон и комуниколог Слободан Роксандић.

Гујон је навео да је српски језик научио да би разумио српски народ на Косову и Метохији којем годинама помаже, те да му учење није било нимало лако.

“Када сам га научио, онда ми се отворио нови свет. У једном тренутку све што ми је било непознато пре тога, постало ми је познато, разумљиво. Почео сам да разумем шта пише у новинама, шта ми говоре људи на Космету. Они су почели мене да разумеју. Пре тога, као да сам гледао црно-бели филм и одједном га угледао у боји”, нагласио је Гујон.

Роксандић је рекао да пројекат “Караван кулутре говора”, који се реализује у Републици Српској, има вишеструки значај и да је циљ одржавања трибина да се грађанима укаже на потребу очувања српског језика.

“Друга страна је још вреднија, а то је рад са децом и младима. И оно што је најважније, јесте што смо подсетили децу и младе да њихов успех зависи од тога колико раде на усменом изражавању”, рекао је Роксандић.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” Брчко Драган Томић подсјетио је да је трибини претходила радионица за ученике основне и средње школе, те да ће данас бити организована још једна.

Пројекат “Караван културе говора” у Републици Српској реализује Министарство просвјете и културе, а од ове године први пут учествује и СПКД “Просвјета” Брчко.

Пројекат је покренуло Министарство културе и информисања Србије у сарадњи са Удружењем за развој и унапређење културе говора “Изражајаност” из Београда.

СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close