Brčko

Брчко: Служба за архив спроводи процес дигитализације архивске грађе

Служба за архив Брчко дистрикта посједује преко 1000 метара дужних архивске грађе.

Виши архивиста, Есаф Левић рекао је да је Служба за архив од свог оснивања 2011. године прикупила заначајан број докумената од којих неки потичу из доба Аустро-Угарске владавине а подијељени су у фондове и збирке.

“Арвиска грађа је распоређена по областима као што су Управа и јавне службе, Правосуђе, Привреда и банкарство, Образовне, културне и научне установе и Збирке. Најстарији доклументи потичу из доба Аустро-Угарске владавине односно из 1878 године”, рекао је Левић.

Он је истакао да је у току 2018. и 2019. године извршена дигитализација архивске грађе која се налази у фонду Земаљска влада за БиХ и да је количина дигитализованих докумената 543 на 19.629 дигиталних страница, те да је дигитализација процес који су континуирано ради.

“У припреми је фонд “Конфискације” за период 1945-1990, затим фонд “Тужилаштва Брчко дистрикта” јер је та грађа спремна за дигитализацију. Такође разматрамо могућност дигитализације грађе која се налази у архиву Тузланског кантона а која се тиче Брчко дистрикта”, нагласио је Левић.

Он је рекао да се с обзиром на историјске чињенице дио архивског материјала везан за Брчко налази у Бечу и Истанбулу, те да је са њиховим архвским службама успостављен контакт који би у наредном периоду требао да се интензивира.

Битно је напоменути да је Служба за архив Брчко дистрикта једина архивска установа у БиХ која посједује програм за управљање подацима и ради на уноси архивистички сређених докумената у систем.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close