Brčko

Brčko: Na esencijalnoj listi 15 novih lijekova u 2018. godini

Lijek Tresiba, koji se se svojim dugodjelujućim insulinom kod dijebetičara pokazao  uspješnim, zajedno s ostalih osam novih lijekova, uvršen je na esencijalnu listi Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikt.

Prim. dr. Admir Čandić u ime Povjerenstva za lijekove Fonda zdravstvenog osiguranja izjavio je da je Tresiba samo jedan od petnaest lijekova, kojim je esencijalna lista Distrikta dopunjena protekle godine. Subvencija novih lijekova i korigirajuće doze postojećih značit će svima onima koji imaju problema sa srcem, plućima, krvnim sudovima …

Prema riječim dr. Čandića, esencijalna lista u Brčkom važi za ponajbolju listu u državi, a od 1. ožujka, nakon tenderske procedure, startat će se s uvođenjem novih lijekova, a što će osjetiti obolljeli o multipla skleroze i od srodnih neuromišićnih oboljenja.

Financijskim planom Fonda zdravstvenog osiguranja za subvenciju lijekova u tekućnoj godini planirano je 5,7 milijuna maraka. Esencijalna lista Brčko distrikta, zavisno od doziranja, trenutno sadrži 167 lijekova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close