Brčko

Brčko: U prošloj godini Vlada uspješno sprovela preko 560 tendera

Vladin Odjel za stručne i administrativne poslove u prošloj godini putem Pododjela za javne nabavke sproveo je preko 560 postupaka javnih nabavki, a vrijednost potpisanih ugovora i sklopljenih sporazuma je oko 38 miliona KM.

Srđan Blažić, šef Odjela za stučne i administrativne poslove naveo je da je u odnosu na 2018. godinu u kojoj je bilo potpisano ugovora i sporazuma u visini od oko 34 miliona maraka, kod realizacije javnih nabavki za oko 4 miliona KM potpisano više ugovora u 2019. godini.

U 2019. godini pokrenuto je ukupno 587 postupaka javnih nabavki, od čega je oko 90 posto sporazuma zaključeno na osnovu provedenog otvorenog postupka koji je i najtransparentniji i koji treba uvijek da bude „prvi izbor“.

Blažić je pojasnio da su se u javnosti pojavile špekulacije o nekom većem broju žalbi u prosecu javnih nabavki što ne odgovara istini. Statistika govori suprotno, a samo u dva slučaja od strane dva ponuđača zabilježene su konstantne 32 žalbe na iste odredbe i ponavljanje tih žalbi.

Tokom prošle godine nije bilo nikavih spektakularnih problema niti zastoja u procesu Vladinih javnih nabavki ili tendera, a sav posao se odvijao po ustaljenoj proceduri. U 2019. godini bilo je manje žalbi na tendere, odnosno za 10 žalbi manje nego u 2018. godini.

Na osnovu otvorenog postupka koji se smatra za najtransparentniji, Odjel za stručne i administrativne poslove sproveo  je 90 posto tendera u 2019. godini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close