Uncategorized

Додик: Финализујемо приједлог закона који ће ријешити ситуацију са страним судијама

Милорад Додик, српски члан Предсједништава БиХ, рекао је данас на састанку српских представника који раде у заједничким институцијама БиХ да се ради о радно-консултативном састанку, те да је разговарано о одлучивању српских представника и да је договорено да неће бити донесене никакве одлуке у институцијама БиХ.

Додик је изразио задовољство чињеницом да се значајан број људи одазвао, један број је и оних који нису достојни да буду позвани.

“На овом састанку ништа тајно није урађено. Договорено је како ће се понашати у овој ситуацији. Предсједништво, парламент БиХ, комисије, Савјета министара ће функционисати и радити, али неће одлучивати. Ми данас финализујемо приједлог закона који ће ријешити ситуацију са страним судијама. Биће ускоро спреман приједлог српске и хрватске стране и отићи ће у процедуру да се у складу с пословником расправља о томе”, рекао је Додик.

Приједлогом је предвиђено да тројицу судија бира Представнички дом БиХ, а потврђује Дом народа. Преостале судије биће биране као и до сада.

“Водили смо рачуна да тај приједлог не угрожава интересе Бошњака. Уколико сагледају приједлог, видјеће да је он добар. Видјели смо да Бошњаци не желе провести Анекс два, и они сами проводе фарсу. Позивам их да сарађују”, казао је Додик.

Истиче да уколико се то све не деси, биће за 60 дана у НС РС и сматра да ће тада бити касно за разговоре.

Зоран Тегелтија, предсједавајући Вијећа министара БиХ, истиче да су процијенили да је најбољи начин комуникације након закључака НС РС да организују састанак и договоре како се понашати.

“Радићемо управо онако како је утврдила НС РС. И мислим да ћемо послије овог разговора имати координацију људи који представљају РС у заједничким институцијама. Ово ће се наставити, а на приједлог учесника неких направићемо једно координационо тијело које ће укључити све представнике из РС. Као предсједавајући Савјета министара понашаћу се онако како је договорено у НС РС”, рекао је Теглетија.

Додик је рекао да је зграда у којој је сада СДА власништво српске породице и да та имовина није враћена.

“Тамо је сједиште СДА и они из овог разлога раде да би спријечили повратак имовине Срба. Некима је то смијешно данас. За ту кућу постој изахтјев насљедника да се она врати. СДА је то запосјела и не жели да врати. Да не причамо о Башчаршији колико је било власника Срба. Зато је овдје на сцени отимачина и Бошњаци морају да привате, ако наставе овако, да не могу да задрже ову земљу. Устав који је важећи је недвосмислен. Сва кршења треба да се доведу у ред и ми ћемо на томе радити. Мислим да има још времена да се разговара”, рекао је Додик.

На питање како ће нови приједлог заштитити РС ако ће прегласавати Хрвате и Срби, рекао је да иде закон о Уставном суду који ће то регулисати.

“Све то што су они примали, плате и сви странци раније, књижи се као помоћ БиХ”, рекао је Додик.

На питање да је рекао: “Гудбај БиХ”, а да сада позива на разговоре, Додик је одговорио да новинар површно слуша, али да је он рекао да би се то могло десити ако не дође до разговора.

“Ви желите да правите своју сценографију, али мени не смета ни овај први дио”, рекао је Додик новинару.

На питање да ли је пријетио амбасадору САД, Додик је рекао да је Америка својом политиком 25 година била антисрпска и афирмисала је бошњачке интересе.

“Нисам хтио да коментаришем уопште тај састанак, а онда ми је саопштено да је сам амбасадор реаговао и да је нешто говорио да ће урадити. Ја сам реаговао, ми никоме не пријетимо, ми желимо очувати наше право и нећемо дозволити да нам било ко одлучује”., рекао је Додик.

На питање да ли је дошао Милан Тегелтија и да ли то значи да он контролише правосуђе, рекао је да не контролише, али да би волио.

Тергелтија је рекао да се неће ништа одразити на грађане и на економију, јер у области економије Савјет минситара има мала овлаштења.

„Ми ћемо наставити да радимо са ентитетима и пословном заједницом“, рекао је Теглетија.

На питање зашто Вијеће минситара улази у политичка питања, и хоће ли гласати за дненви ред, Теглетија је рекао да је он предсједавајући и да утврђује дневи ред.

На питање зашто Вијеће министара улази у политичка питања и хоће ли гласати за дневни ред, Тегелтија је рекао да је он предсједавајући и да утврђује дневни ред.

“Уколико дневни ред који предложим моји замјеници не привате, ту не могу ништа. Видјећемо како ћемо одлучивати”, рекао је Тегелтија.

Додик је рекао да постоје они из РС који су директно радили на штету РС.

На питање о посебној сједници НС РС због позива Милу Ђукановићу, Додик је рекао да је прегласан и да је сматрао да није вријеме за долазак Ђукановића због проблема у Црној Гори.

“На прошлој сједници су два члана Предсједништва гласала и поново вратила тачку. Пошто је НС РС рекла, а и ја мислим, да није вријеме да Ђукановић долази у посјету, имајућу у виду да је српски народ конститутиван и да нисмо срећни због оног што се у Црној Гори дешава српском народу. Због тога сам и повукао витални национални интерес”, рекао је Додик.

Истакао је да је гласао протв Фронтекса зато што је то лоше за БиХ.

Рекао је да је на састанку било представника СИПА и ОБА.

Тегелтија је рекао да се разговара о буџету и да ће до краја фебруара изаћи с првом верзијом и то ће ићи по процедури, а све ће овисити од тога како ће се кретати кроз ову ситуацију.

Тегелтија је рекао да се неће ништа одразити на грађане и на економију, јер у области економије Савјет министара има мала овлаштења.

Коментасрисао је и одлуку Комисије за лијекове да не одобри лијекове из Русије, казавши да би они били два-три пута јефтинији од лијекова других потрошача.

“Несхватљиво је да у том погледу лоби који држи монополе не види шансу у томе“, рекао је Додик.

На питање када ће објаснити јавности ко је купио 150 милиона обвезница из РС преко фантомске фирме из Хонг Конга, Додик је одговорио да то није тачно.

Тегелтија је рекао да су послати позиви фирмама. Појавила се једна фирма из Хонг Конга и да се цијели посао водио преко Бечке берзе, а Бечка берза није овлаштена да достави податке.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close