RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Uskoro počinje obnova Starog grada i Kule u Gradačcu

Kompleks Starog grada u Gradačcu u kojem se nalazi i Kula Husein-kapetana Gradaščevića predstavlja jednu od najznačajnijih historijskih građevina u Bosni i Hercegovini, a ovaj nacionalni spomenik godišnje posjeti hiljade ljudi. U proteklom periodu vršeni su određeni sanacioni zahvati, međutim, zbog narušenog stanja u kojem se trenutno nalazi, neophodna je sveobuhvatna obnova za koju će se morati iznaći, prema grubim procjenama, do 20 miliona KM.

Prije 100 godina izvršeni su zahvati koji narušavaju stabilnost Kule Husein-kapetana Gradaščevića, a velika oštećenja pretrpjela je i za vrijeme agresije na našu zemlju u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dio sanacije je izvršen 2002. godine, a u ovom trenutku problem predstavlja činjenica da nikada nisu urađeni sveobuhvatni radovi na cjelokupnoj zaštiti kompleksa Starog grada u Gradačcu, što je sada potrebno učiniti.

Osigurano milion KM

Kako bi se pristupilo sveobuhvatnoj sanaciji ovog kompleksa od historijskog značaja, Ministarstvo turizma i okoliša FBiH prošle godine je osiguralo milion konvertibilnih maraka, od kojih će dio biti utrošen za izradu projektne dokumentacije, a ostatak za početne radove.

“Riječ je o inicijalnim sredstvima za početak radova na rekonstrukciji kompleksa, a ovaj projekt nam je izuzetno značajan jer se radi o simbolu Gradačca, ali i cijele BiH. U proteklom periodu smo prošli kroz jedan složen postupak pribavljanja svih neophodnih saglasnosti jer se radi o nacionalnom spomeniku, kontaktirali smo sve nadležne institucije, a imali smo i posjete stručnjaka. U toku je priprema projektne dokumentacije za pojedine dijelove koji su u ovom trenutku najugroženiji, a kako bi se spriječilo dalje urušavanje”, rekao je za Klix.ba načelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Još uvijek niko decidno ne može reći u kakvom je stanju Stari grad, ali to će na kraju ocijeniti tim stručnjaka koji će izvršiti detaljnu procjenu. Njihov izlazak na teren očekuje se okvirno za mjesec dana, a ubrzo nakon toga najavljuje se početak rekonstrukcije.

“Radi se o vrlo složenom kompleksu i kompleksnom zadatku. Odmah moram reći da će nam milion KM biti dovoljan samo za projektovanje najvažnijih segmenata koji čine Stari grad te da krenemo u rekonstrukciju jednog po jednog dijela. Čak ni struka sada ne zna šta nas očekuje na tom polju, budući da kompleks nikada nije bio arheološki potpuno ispitan. Mnogo je naučnih dilema o tome šta se sve nalazi ispod slojeva zemlje koji su u kompleksu”, dodaje Dervišagić.

U Gradačcu je već boravila ekipa stručnjaka iz Italije koji su izrazili spremnost za učešće u istraživanjima.

“Radit ćemo na kompleksnim istraživanjima, odnosno snimanjima najsavremenijim metodama kompleksa Starog grada, kako ne bismo došli u situaciju da eventualnom rekonstrukcijom ili restauracijom onoga što vidimo zauvijek onemogućimo budućim generacijama da saznaju šta je ispod slojeva zemlje i dokle seže historija ovog kompleksa”, naglašava Dervišagić.

Značaj Husein-kapetana Gradaščevića

Husein-kapetan Gradaščević, poznat i kao Zmaj od Bosne, jedna je od najprepoznatljivijih figura u Bosni u 19. stoljeću.

Rođen je u Gradačcu, gdje je bio na čelu kapetanije, a o njegovom značaju govorili su historičari, pisci i romantici.

U turbulentnim vremenima u Osmanskom carstvu, kada su brojne pokrajine tražile nezavisnost i veću autonomiju, Husein-kapetan Gradaščević je bio jedan od glavnih zagovornika autonomije Bosne.

Izabran je na čelo Pokreta za autonomiju te je de facto u jednom trenutku bio ključna figura u tadašnjem Bosanskom pašaluku.

Ipak, mnogobrojnija osmanska vojska uz ključnu pomoć domaćih izdajnika, koji su se protivili autonomnom statusu Bosne, nije dozvolila da Zmaj od Bosne svoj naum provede do kraja.

U odlučujućoj bici Husein-kapetan Gradaščević je poražen nedaleko od Sarajeva, nakon čega je morao pobjeći na teritoriju Habsburške monarhije, a potom u Beograd i u konačnici Istanbul, gdje je umro 17. augusta 1834. godine.

Prema dostupnim informacijama, on je najvjerovatnije sahranjen u haremu džamije Eyup u Istanbulu.

Izvor: Klix

Foto: Visitbih.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Filmovi sa SFF-a u Gračanici, Srebreniku, Gradačcu, Bijeljini i Brčkom

Sanita Jerković Ibrahimović

Gradačac: Dvije osobe poginule u teškoj saobraćajnoj nesreći

Vladimir Matijević

У Србију забрањен увоз млијека из Градачца

Radio Brčko