RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

‘Kultura na ulice 2023’ – Koncert hora Opere NPS večeras na Bijeloj tabiji

Koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, kojim će dirigovati maestro Danijel Žontar, uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića, bit će održan večeras u prelijepom ambijentu Bijele tabije u Sarajevu.

Na programu će se naći najljepše klasične arije i djela kompozitora poput Petra Iljiča Čajkovskog, Jakova Gotovca, Giuseppea Verdija, Richarda Wagnera, Bedřicha Smetane, te Carla Orffa.

– Narodno pozorište Sarajevo i ove godine nastavlja u proljetnim i ljetnim mjesecima sa multimedijalnim programom “Kultura na ulice”. Ovom programskom platformom želimo na drugačiji način građanima ponuditi pregled teatarske, plesne, muzičke i likovne izvedbene scene, koju stvaraju umjetnici Narodnog pozorišta Sarajevo kao i nezavisne art skupine i pojedinci čije zanimanje za originalne, eksperimentalne i istraživačke modele umjetničkog izraza proizvodi univerzalne egzistencijalističke predstave i performanse, čije se estetike i poetike međusobno uspoređuju i nadograđuju uspostavljajući tako nove izvedbene stilove i kriterije – kazao je direktor NPS Dino Mustafić.

Za sve građanke i građane ulaz na koncert hora Opere NPS je potpuno besplatan.

Program Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice!” održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, u narednom periodu do mjeseca oktobra.

Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj mu je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima, saopćeno je iz NPS.

U slučaju vremenskih neprilika, organizator zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.