Brčko

Ђокић: Радимо на рјешавању снабдијевања електричном енергијом Брчко дистрикта за 2019. годину

Министар индустрије, енергетике и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић данас је боравио у званичној посјети ЈП “Комунално Брчко”. Са предсједником Управног одбора Антом Илићем, директором предузећа Мирсадом Ђапом и шефом РЈ Електродистрибуција Армином Драпићем разговарао је о могућностима наставка снабдијевања Брчко дистрикта БиХ електричном енергијом и у 2019. години.

Наиме, ЈП “Комунално Брчко” је крајем јула расписало јавни поступак за набавку електричне енергије, на отвореном тржишту, за потребе снабдијевања крајњих купаца у Брчко дистрикту БиХ и покривање губитака у дистрибутивној мреже у 2019. години. Планом је предвиђена набавка 282.000.000 kWh, чија је процијењена вриједност без ПДВ-а 29.500.000,00 КМ. Процијењена вриједност набавке исказана по kWh је 10,46 фенинга/kWh (или 53,35 ЕВР/МWh).

На објављени јавни позив за доставу понуда за испоруку електричне енергије за потребе Брчко дистрикта БиХ у 2019. години до дана отварања понуда 23.08.2018. године пристигла је само једна понуда. ЈП “Електропривреда БиХ” д.д Сарајево је понудила испоруку електричне енергије у 2019. години по цијени 11,61 фенинга/kWh (59,21 ЕВР/МWh), са укљученим трошковима балансирања, што за предвиђену набавку од 282.000.000 kWh износи 32.740.200 КМ (без ПДВ), док је укупна вриједност понуђене електричне енергије, након укључивања свих трошкова, достигла 36.270.840 КМ.

С обзиром да је понуђена цијена далеко већа у односу на планиране трошкове, те да је пристигла само једна понуда, која је оцијењена као неприхватљива, овај поступак је окончан без избора, а крајем септембра требало би да буде расписан нови јавни позив за набавку електричне енергије за 2019. годину.

Говорећи о подршци министра Ђокића Јавном предузећу “Комунално Брчко” почетком године, када је дуг према Електропривреди Репблике Српске био око шест милиона, а у вези са продужењем валуте за плаћање обавеза за испоручену електричну енергију за 2017. годину, директор Ђапо је подсјетио да је то био први велики изазов са којим се суочио доласком у ово јавно предузеће. “Комунално Брчко” је тада било суочено са  активирањем банкарске гаранције, што би довело до блокаде свих рачуна предузећа до намирења дуга.

Истичући захвалност за тадашњи ангажман министра Ђокића и разумијевање ЕП РС, истакао је да сада имамо нови изазов, а односи се на добављача за испоруку и снабдијевање Дистрикта електричном енергијом за 2019. годину.

“С обзиром да први тендер није успио, те да је Електропривреда БиХ понудила цијену по којој би ми у односу на процијењену вриједност морали да платимо 7 милиона више него што је планирано, те да на берзи цијена електричне енергије свакодневно расте, свјесни смо да за привреду, грађанство и ЈП “Комунално Брчко” предстоји изузетно тешка ситуација, уколико Република Српска не буде имала за нас разумијевање какво је имала и  претходних година,” рекао је директор Мирсад Ђапо и додао да у овом настојању за постизањем најбољег договора очекује и подршку Владе и Скупштине Брчко дистрикта БиХ.

Министар Ђокић је истакао да је Република Српска, односно Електропривреда Републике Српске уз подршку Владе Републике Српске, у протеклих десет година грађанима, привреди и Брчко дистрикту БиХ у цјелини, уштедила око 27 милиона КМ, уколико се пореди цијена коју је ЕП РС давала за испоруку и снабдијевање електричном енергијом у односу на цијену ЕП БиХ.

“Вољни смо и у наредном периоду и на бази економских инетреса и показатеља да наставимо сарадњу. Имали смо и одређене врсте примједби за такву сарадњу, међутим имајући у виду статус Брчко дистрикта БиХ и чињеницу да су ентитети и даље у обавези да буду пристуни и континуирано помажу животу Дистрикта, односно извршењу свих оних функција које су важне за живот у овом граду, ја сам се прије свега тиме руководио све ове године и као министар у области за енергетику, али и у неким другим областима и дужностима на којима сам раније био,” рекао је  министар Ђокић.

Истакао је и да је посљедњих неколико мјесеци, откако предузећем руководи Мирсад Ђапо, итетако видљиво стабилизовање предузећа и дијела који се бави снабдијевањем електричном енергијом, те да је сигурно да ће се партнерска сарадња у овом смислу и даље наставити.

Министар Ђокић је такође посјетио и Дистрибутивни центар управљања чија је основна функција даљински надзор и управљање над електродистрибутивном мрежом, гдје је од инжињера у смјени Пере Ожеговића, диспечера за електроенергетска постројења, добио све потребне информације о функционисању овог погона.

“Ово је изузетно модеран начин управљања који је подигао капацитете Брчко дистрикта БиХ на можда и највећи ниво у БиХ. Драго ми је да је ово видљив напредак, који помаже квалитетној испоруци електричне енергије за све потрошаче, а омогућава убрзану реакцију након испада у мрежи, даје пуну контролу над преносним капацитетима у Брчко дистрикту БиХ на 35 и 10 киловолтним далеководима који су основни за снабдијевање, као и управљање изводима из великих чворних система који припадају Електропреносу БиХ. Стога треба одати признање на овом технолошком напретку који је остварила екипа младих инжињера, као и они који су руководили предузећем, те они који њиме данас руководе,” закључио је министар.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close