Brčko

Podignuta nova optužnica za upotrebu lažne diplome

Optuženi čiji su inicijali V.A. (39) tereti se da je krajem 2013.godine u namjeri da je upotrijebi nabavio falsifikovanu diplomu o položenom maturskom ispitu Srednje tehničke škole u Zemunu. Njemu je stavljeno na teret da je nakon izvršene nabavke diplome o završenom III stepenu stručne spreme saobraćajnog smjera obrazovni profil KV vozač motornog vozila, prevarno naveo službenike Vlade Distrikta da mu izvrše ovjeru kopije nevjerodostojne javne isprave. Pored toga on je optužen i da je lažne podatke o srednjoj školskoj spremi dao na uvođenje u radnu knjižicu, te da je pokrenuo postupak nostrifikacije inostrane školske isprave za koju je istragom utvrđeno da je falsifikovana.
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH utvrdilo je da navedena diploma nije izdata od strane obrazovne ustanove koja je naznačena kao njen izdavalac, te da je kao falsifikovana javna isprava upotrijebljena u pravnom saobraćaju na način opisan u optužnici. U skladu sa ukupnim rezultatima istrage V.A. je optužen za krivična djela falsifikovanja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, a optužnica protiv njega dostavljena je nadležnom sudu na dalji krivični postupak. Postupajući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta potvrdio je i ovaj akt optužbe, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je optuženi počinio krivična djela za koja se tereti.
Tokom godine Tužilaštvo Distrikta je procesuirajući nabavku i upotrebu isprava o školskoj spremi u 24 predmeta za sada podiglo 16 optužnica, koje su sve potvrđene od nadležnog suda. U četiri slučaja, nakon utvrđene vjerodostojnosti provjeravanih diploma, donesene su naredbe o neprovođenju istrage, dok su ostali predmeti okončani obustavom usljed zastarjelosti krivičnog gonjenja ili drugih procesnih razloga. Tužilaštvo privodu kraju aktivnosti na okončanju i posljednjeg iz grupe predmeta ove vrste, koji su u od nadležnih vladinih službi u obliku prijava organima krivičnog gonjenja dostavljeni sredinom prošle godine.
Do sada je na zatvorske kazne u trajanju od 30 dana do tri mjeseca pravosnažno osuđeno devet lica. Njima je kazna odmjerena u ovisnosti od načina upotrebe falsifikovane školske isprave: zapošljavanje, ovjera kopije, unos u radnu knjižicu, nostrifikacija ili što je najčešći slučaj više ovakvih radnji istovremeno, te drugih pojedinačnih okolnosti bitnih za odmjeravnje kazne. U dva slučaja, u kojima falsifikovana diploma nije korištena za sticanje prava iz radnog odnosa, izrečena je uslovna osuda.

ZAMJENIK GLAVNOG TUŽIOCA

GOJKO STJEPANOVIĆ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close