Magazin

Podnesena krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog načina izvedbe himne

Podnio ju je Boško Županović zbog djela iz člana 349. Krivičnog zakona – povrede ugleda Republike Hrvatske.

Županović u obrazloženju navodi da je pjevačica prilikom izvedbe himne na inauguraciji Zorana Milanovića koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, uprkos njenom osebujnom muzičkom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Smatra da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik maternji morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, pišu hrvatski mediji.

“Bilo kakvo umjetničko penetriranje u tekstualnu i muzičku strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih muzičkih izričaja uz saglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući, zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog krivičnog djela”, kazao je Županović za Dalmatinski portal.

Smatra kako je Josipina izvedba bila degutantna te da se to nije smjelo desiti, naročito na inauguraciji predsjednika Republike Hrvatske.

“To je čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lijepa i domoljubna i šalje lijepu i jasnu poruku. Niko ne smije manipulirati himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac ni protiv Zorana Milanovića. Neka on bude predsjednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi svoje pjevanje koje će izazivati različite reakcije, no smatram da himnu moje države niko ne može tako intonirati i izvoditi. Očekivao sam da će zavijati, ali ne ovako. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način”, rekao je Županović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close