”Vjerujemo da jedna od osoba koja je bila naoružana i koja je bila na mjestu događaja nije imala nikakve veze s ovim incidentom, a istražujemo povezanost drugih dviju uhićenika s napadom”, rekao je.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern je rekla: ”Ovo se ne može nazvati drugačije nego teroristički napad” i dodala da za napadače ”na Novom Zelandu nema mjesta”.

”Moje su misli, a sigurna sam i svih Novozelanđana, uz žrtve ovog strašnog napada”, rekla je premijerka.

Policijski zapovjednik Mike Bush je potvrdio da su napadnute dvije džamije, te da su četiri osobe uhićene, tri muškarca i jedna žena. Također je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se još ne zna točan broj napadača. Dodao je da je je policija zaustavila nekoliko vozila u kojima su se nalazile IED bombe, tj. ručno izrađene bombe.

New Zealand Radio je objavio da je najmanje 30 ljudi ozlijeđeno ili ubijeno, te da je bolnici u Christchurchu rečeno da može očekivati 50 žrtava.

Australski premijer Scott Morrison potvrdio je kako je jedan od uhićenih državljanin Australije, te kazao da su australske državne vlasti uključene u istragu.

Osudio je ovaj “desničarski ekstremistički napad”: “Šokirani smo, zgroženi i ogorčeni, i apsolutno osuđujemo napad koji je danas izvršio desničarski ekstremistički terorist”.

Nakon što je policija naredila zatvaranje svih škola u Christchurchu, objavljeno je da nastavnici mogu pustiti djecu iz škole. Ipak, policija je na svojem Twitter profilu objavila da je “incident još uvijek u tijeku” te je savjetovala građane da ne izlaze van.

Također, policija je putem Twittera objavila da zasad neće rapravljati o “mogućim motivima napadača ni o uzroku incidenta”.

Jedan od napadača je prije napada na internetu objavio rasistički manifest u kojem najavljuje napad, a usto je na Facebooku uživo prenosio napad. Profili tog napadača na društvenim mrežama ubrzo su blokirani.

Novozelandska premijerkaJacinda Ardern rekla je da je “ovo jedan od najmračnijih dana Novog Zelanda”. Policija je uputila sve džamije u Novom Zelandu da zatvore svoja vrata zbog sigurnosnih razloga.

Len Peneha, jedan od svjedoka, rekao je Associated Pressu da je muškarac obučen u crno ušao u džamiju, te da je pobjegao prije nego što je policija stigla na mjesto pucnjave. Peneha je potom ušao u džamiju kako bi pomogao ljudima te je unutra “posvuda vidio mrtva tijela”.

Jedan od svjedoka je rekao da je prilikom napada korišteno “automatsko oružje” da se među ubijenima nalaze najmanje jedno žena i dijete.

Mohan Ibrahim, jedan od svjedoka, rekao je New Zealand Heraldu da se u džamiji još uvijek nalaze njegovi prijatelji.

“Zvao sam ih, ali se s mnogima još nisam čuo. Bojim se za njihove živote”, rekao je.

Novozelandska policija provela je u petak kontroliranu detonaciju na najvećoj željezničkoj postaji u Aucklandu, transportnom centru Britomart. Naoružana policija i nakon detonacije ostala je štiti područje oko kolodvora, a glasnogovornik Britomarta pripoćio je da nije bilo potrebe za evakuacijom kolodvora.

Izvor: dnevnik.hr

Foto: Internet