Brčko

Služen parastos u Gornjim Dubravicama

U Gornjim Dubravicama danas je služen parastos za devet poginulih boraca VRS i civila iz ovog sela u proteklom ratu, te za 44 stradala stanovnika srpske nacionalnosti u drugom svjetskom ratu.
Na parastosu poginulim srpskim vojnicima i civilima iz Gornjih Dubravica Đorđe Krstić, predsjednik mjesnog odbora BORS-a u ovom selu, podsjetio je na težak položaj demobilisanih boraca .

„Svake godine i u  svakoj prilici se prisjećamo poginulih boraca, a što se tiče njihovih porodica na nama je da ih ne zaboravimo. Svaka pomoć je dobro došla, a mi sami nismo u mogoćnosti da im pomognemo nešto više. Tako da apelujem na državne organe vlasti da ta pomoć bude veća i učestalija“, istakao je Krstić

Predsjednik Udržuenja veterana BORS-a RS-a Brčko, Cvjetko Simić kazao je da smatra da je kategorija demobilisanih boraca najugroženija kade je u pitanju ostvarivanje raznih prava, te da na sve načine pokušavaju da poboljšaju njihov status, kao i status porodica poginulih boraca.

Jedan od mještana Gornjih Dubracvica Mićo Stevanović, koji je u proteklom ratu izgubio brata, naglasio je da svi oni koji su činili zločine, bez obzira ko su, trebaju da odgovaraju za to.

Risto Luganjić također mještanin, podsjetio je na vrijeme i gubitke iz Drugog Svjetskog rata.

„Na ovim prostotima 1941. godine bio je haos, riječima ne mogu opisati koliko je srpski narod protjeran. U jednom napadu ustaša sa područja Čelića, Ratkovića i Koraja samo u familiji Dragičević je ubijeno 22 članova“, dodao je Lugonjić.

Vijence i cvijeće na spomenik žrtvama dva posljednja rata, pored rodbine, položili su predstavnici boračkih udruženja nastalih nakon proteklog rata, te predstavnici političkih partija iz reda srpskog naroda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close