RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Atletska sezona u Bosni i Hercegovini počinje 28. juna

Atletska sezona u Bosni i Hercegovini počet će 28. juna, kada je  planirano održavanje 5. međunaronog atletskog mitinga Novi Grad u Sarajevu, u organizaciji istoimenog atletskog kluba.

Generalni sekretar Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Milan Pedalo u izjavi za Fenu kazao je da su domaća prvenstva odgođena do kraja juna, odnosno za početak jula.

– Prema planu, koji treba da bude potvrđen ovih dana, domaća takmičenja bi počela 11. i 12. jula s Prvenstvom BiH u višebojima u Sarajevu, a nastavila bi sljedeće nedjelje s Prvenstvom BiH na 10.000 m na stazi i hodanju. Najjače domaće takmičenje – Pojedinačno prvenstvo za seniore i seniorke održalo bi se od 8. i 9. augusta u Zenici. Taj termin predložila je Svjetska atletska federacija – IAAF svim nacionalnim savezima – kazao je Pedalo.

Navodi da je većina bh. klubova već  počela s treninzima uz poštivanje preporučenih mjera zaštite sportista i svih ostalih.

– Posljednja odluka Kriznog štaba da se na otvorenom može okupljati do 300 ljudi je sasvim dovoljna da se održavaju normalni treninzi. Kad je u pitanju organizacija takmičenja, radi se na tome da se pripremi uputstvo kako se trebaju održavati takmičenja i pod kojim uslovima, a dobit će ga svi budući organizatori – naglasio je Pedalo.

Najvažnija međunarodna atletska takmičenja ove godina – Olimpijske igre u Tokiju i Evropsko prvenstvo u Parizu su odgođena ili otkazana. Također, otkazano je i niz drugih takmičenja među kojim i evropsko i svjetsko prvenstvo za juniore i mlađe juniore u Rijetiju (Italija) i Niarobiju (Kenija).

– Najznačajnje međunarodne nastupe ove godine bh. atletičari imat će na balkanskim prvenstvima za mlađe juniore (5. septembra u Kraljevu), juniore (12. i 13. septembra u Istanbulu) i seniore (19. i 20 septembra u rumunskom Klužu) – kazao je Pedalo.

Jedno od ovogodišnjih balkanskih prvenstava bit će održano u Bosni i Hercegovini – 15. augusta u Brčkom u discplini 10.000 m, u okviru tradicionale “Vidovdanske trke”, koja je ujedno biti i prvenstvo BiH.

Ostala ovogodišnja prvenstva Balkana održat će se u polumaratonu –  22. augusta u Zagrebu, maratonu –  13. septembra u Ćustendilu (Bugarska), brdskom trčanju – 24. oktobra u Pojana Brašovu (Rumunija) i na kraju u krosu – 14. novembra u Vrnjačkoj banji (Srbija).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.