RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Drugi međunarodni šahovski turnir „Magnus 2020“ Brčko u povodu obilježavanja Dana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Dan Brčko distrikta Bosne i Hercegovine obilježava se 8. marta još od 2001. godine, budući da je odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala uspostavljen 8. marta 2000. godine.

Statutom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kojeg je proglasio tadašnji i prvi supervizor, Robert W. Farrand, određeno je da je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom Bosne i Hercegovine, koja ima svoje vlastito pravosuđe, policiju i administraciju, koje se temelje na principu multietničnosti i nacionalnog ključa. Zbog takvog posebnog položaja u odnosu na ostatak države, te zahvaljujući vlastitim samoupravljačkim atributima nezavisnim od entiteta, Brčko distrikt Bosne i Heregovine je ostvario zavidan uspjeh na području suživota tri naroda koji žive na cijelom teritoriju prijeratne općine Brčko. Iz tih razloga se ovaj datum u Brčkom obilježava svečano, praznički, u svim institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te u nevladinom sektoru, raznim manifestacijama i događajima, kako sportskog tako i kulturnog karaktera.

Sportsko društvo Veterani 92 Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i Šahovski klub „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, organizuju Drugi međunarodni šahovski turnir „Magnus 2020“ Brčko, a u povodu obilježavanja Dana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, u nedjelju, 1. marta 2020. godine, sa početkom u 10:00 sati. Turnir će se održati u prostorijama Bošnjačkog kulturnog društva „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, na adresi Islahijet broj 3.

Turnir je registrovan na zvaničnoj FIDE rang listi za ubrzani šah i kao takav će se ocjenjivati što će uticati na plasman prijavljenih igrača u konačnici. Plasman turnira odredit će rezultati koje ostvare šahisti odmjeravajući snage na 64 crno-bijela polja u švicarskom sistemu igre, u devet kola, u tempu igre od 10 minuta + 15 sekundi (Fischer) po igraču za cijelu partiju po FIDE pravilima za ubrzani šah. Pravo sudjelovanja na turniru imaju igrači sa FIDE liste iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Svjetska šahovska organizacija (FIDE) međunarodna je organizacija koja povezuje razne nacionalne šahovske saveze širom svijeta i bavi se organizovanjem Svjetskog prvenstva u šahu i Šahovske olimpijade, izračunava Elo listu igrača, određuje pravila šaha, objavljuje knjige najboljih/najtežih šahovskih problema (FIDE albume), dodjeljuje titule FIDE majstora, međunarodnog majstora, međunarodnog velemajstora i slično. Stoga je veliko zadovoljstvo ponuditi igračima nastup na turniru koji se organizuje pod okriljem FIDE organizacije.

Najboljem pojedincu na prvenstvu pripast će pehar i prigodna novčana nagrada u iznosu od 120,00 KM, dok su za drugo i treće mjesto predviđene nagrade u iznosu od 80,00 KM i 60,00 KM. Organizator je pripremio i posebne nagrade za najboljeg seniora Šahovskog kluba „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, u iznosu od 40,00 KM, te pehare i šahovsku literaturu za najboljeg kadeta i kadetkinju Škole šaha „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Šahovski turniri su od velike važnosti za buđenje ljubavi i interesa za ovaj sport kako bi se on proširio na mlađe generacije i kako bi se nastavila tradicija igranja ove stoljećima stare igre. Šah je ispit uma, sposobnost taktiziranja, predviđanja poteza i otkrivanja novih varijacija koje će dovesti do željenog cilja a u okviru jasno određenih pravila. Zbog toga se trudimo da organizujemo ovakve i slične susrete u našem gradu, koji između ostalog doprinose i okupljanju istomišljenika i ljubitelja igre odmjeravanja snaga na crno-bijelom polju. Ljudi se upoznaju i druže, sklapaju se nova poznanstva i prijateljstva, stiču nova znanja. Bezbroj je prednosti uživanja u igri, stoga pozivamo sve šahiste takmičare da nam se pridruže u nedjelju.

Detalji i pravila:

Organizator: Šahovski klub “Magnus” Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Sponzor: Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Mjesto održavanja: Islahijet broj 3, 76100 Brčko distrikt Bosne i Hercegovine (prostorije BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine).

Vrijeme održavanja: 01.03.2020. godine (nedelja)

  • otvaranje turnira: 01.03.2020. godine u 10:00 sati
  • početak turnira: 01.03.2020. godine u 10:15 sati
  • zatvaranje turnira i proglašenje pobjednika, podjela nagrada i pehara: 15 minuta nakon završetka poslednjeg susreta.

Sistem takmičenja: Švicarski sistem u devet (9) kola.

Tempo igre: 10 minuta + 15 sekundi po igraču za cijelu partiju po FIDE pravilima za ubrzani šah.

Upisnina: najavljeni igrači su oslobođeni upisnine (do 29.02.2020. godine u 12:00 sati); za ostale upisnina po igraču = 10,00 KM. (Kadeti su oslobođeni upisnine.)

Broj igrača na turniru je ograničen na osamdeset (80). Samo najavljenim igračima može se garantovati učešće na turniru.

Pravo sudjelovanja: svi igrači registrovani na FIDE listi iz Bosne i Hercegovine i inostranstva (igrači sa FIDE ID).

Parovi će se određivati metodom slučajnog izbora, pomoću računara.

Način prijave: putem e-mail adrese: sah.brcko@gmail.com ili lkrunoslav@gmail.com // na brojeve telefona: +387 60 30 53 680 (Amir Sinanović) ili +385 91 54 04 309 (Krunoslav Lešić).

Nagradni fond:

  1. mjesto: 120,00 KM
  2. mjesto: 80,00 KM
  3. mjesto: 60,00 KM
  4. mjesto: 50,00 KM
  5. mjesto: 40,00 KM
  6. mjesto: 30,00 KM
  7. mjesto: 20,00 KM
  8. mjesto: 10,00 KM
  9. mjesto: 10,00 KM
  10. mjesto: 10,00 KM

Specijalne nagrade:

  • Najbolji senior ŠK Magnus” Brčko distrikta BiH: 40,00 KM;
  • Najbolji kadeti Škole šaha “Magnus” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine: pehar i šahovska literatura (x2);
  • Najbolje kadetkinje Škole šaha “Magnus” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine: pehar i šahovska literatura (x2).

Pobjednici će biti nagrađeni peharima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.