RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Fudbalski savez Brčko distrikta prednjači po broju trenera

Fudbalski savez Brčko ima klubove koji se takmiče u nekoliko rangova od premijer do općinske lige. Proljetni dio sezone samo su tri kluba odigrali iz Brčkog jednu utakmicu ( FK Jedinstvo Brčko, FK Ilićka 01 Brčko i FK Omladinac Potočari) i tada je globalna pandemija korona virusa prekinula sva takmičenja u BiH. O aktualnoj situaciji govori Vojislav Vuković, generalni sekretar i kaže:

„Klubovi u prvoj ligi, drugim ligama kao i u regionalnim ligama FSRS su nastavili takmičarsku sezonu u 2020. odigrano jedno kolo, a u nižim rangovima prvenstva nisu nastavljena. Klubovi su obavili prelazni rok kao i pripreme za nastavak prvenstva i željno su čekali nastavak istih ,ali do toga nije došlo.“

Fudbalski savez Brčko vodi Područnu ligu Posavina grupa istok i zapad, kao i Općinsku ligu FS Brčko. FK Lokomotiva Brčko je lider u Područnoj ligi grupa Zapad, dok je na Istoku to ekipa Borca iz Ražljeva. U Općinskoj ligi FS Brčko lider je ekipa FK Strijelac iz Tutnjevca. Nitko iz liga neće ispasti, a kako će izgledati lige iduće sezone 2020/2021. predložiti će Komisija kojoj je Izvršni odbor FSRS stavio u zadatak da organizira lige koje su pod ingerencijom FSRS, tako da ćemo slijediti njihove odluke i upute i bez istih nećemo donositi nikakve odluke mi u savezu Brčko, naglasio je Vuković.

„Sudije, delegati i kontrolori premijer lige, prve lige, druge lige kao i regionalnih liga su održali i uspješno obavili seminare, dok ostali seminari nisu održani zbog novonastale situacije. Aktivnih sudaca imamo oko 50, delegata 25. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se prijave i okušaju se u nekoj od ovih uloga. Naši, brčanski suci, delegati i kontrolori suđenja su raspoređeni od premijer lige BiH do općinskih liga. Što se tiče trenera možemo se pohvaliti njihovim brojem jer su u prethodnom periodu organizirani seminari i polaganja u dvije grupe, prva grupa 2018. a druga grupa 2019. uspješno je položilo i steklo nacionalnu C licencu 54 trenera sa područja Brčko distrikta tako da to naše Udruženje fudbalskih trenera svrstava jednu od najbrojnijih organizacija u BiH. Ovim putem svim fudbalskim zaljubljenicima želimo prije svega dobro zdravlje i da iz ove situacije izađemo jači i da se što prije vratimo na fudbalske terene“, izjavio je Vojislav Vuković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Brčko distrikta BiH.

Tekst i slike iz arhiva Stjepana Bogutovac

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.