RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Majstor! Đokoviću sportski “Oskar” – četvrti put

Najbolji svjetski sportaš u 2018. godini bio je Novak Đoković! Trenutno najbolji svjetski tenisač osvojio je prestižnu nagradu Laureus, tzv. sportskog Oscara, na ceremoniji održanoj u Monte Carlu.

U kategoriji za najboljeg sportaša godine bio je nominiran i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, ali je nagrada otišla u ruke Đokoviću koji ju je osvajao i 2012., 2015. i 2016. godine,

Osim Modrića, nominirani su bili i peterostruki svjetski prvak u Formuli 1 Lewis Hamilton, najbolji svjetski košarkaš LeBron James, kenijski atletičar Eliud Kipchoge, te još jedna nogometna zvijezda Kylian Mbappe.

Đoković lovi Federera

Đoković je u 2018. godini zasjeo na prvo mjesto ATP ljestvice i forma mu je već duže vrijeme takva da ne misli tako skoro prepustiti tron nekom drugom. Osvojio je Wimbledon i US Open, a osvajanjem turnira u Cincinnatiju postao je prvi tenisač u povijesti koji je uzeo svih devet turnira iz Masters serije. Četvrtim Laureusom Đoković se približio na samo dva do još jednog tenisača, Švicarca Rogera Federera koji je prestižni kipić osvajao šest puta.

Najboljom sportašicom proglašena je američka gimnastičarka Simone Biles,koja je na Svjetskom prvenstvu u Dohi osvojila šest medalja – četiri zlatne te po jednu srebrnu i brončanu.

Momčad godine je francuska nogometna reprezentacija koja je osvojila naslov svjetskog prvaka na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Za najboljeg sportaša s invaliditetom proglašena je slovačka alpska skijašica Henrieta Farkašova koja je na POI u Pjongčangu osvojila četiri zlata i jedno srebro.

Francuski nogometni trener Arsene Wenger, koji je 22 godine vodio engleskog prvoligaša Arsenal dobitnik je nagrade za životno djelo, dok je kenijski atletičar Eluid Kipchoge osvojio nagradu za osobit doseg postavljanjem svjetskog rekorda u maratonu kada je srušio stari rekord za minutu i pol.

Na svečanosti u Monte Carlu dodijeljeni su Laureusi u 12 kategorija među kojima se ističe i ona za društvenu dobrobit koju je dobila indijska fondacija Yuwa koja se uključivanjem djevojčica u sport bori za njihovu bolju obrazovanost.

www. mondo.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Đoković u finalu Vimbldona

Radio Brčko

Новак имао корону 16. децембра, због тога добио изузеће од вакцинације

Radio Brčko

Novak Đoković neće braniti titulu na Mastersu u Parizu

Radio Brčko