RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKulturaSport

Plivanje za Bogojavljenski krst sutra oko podneva

Na brčanskom izletištu Ficibajer na lijevoj obali rijeke Save sutra će biti održano bogojavljensko plivanje za Časni krst u organizaciji Pravoslavne crkvene opštine Brčko. Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije protonamjesnik Nebojša Draškić podsjetio je da je prošle godine obnovljeno plivanje za Časni krst, koje se, kao dio svetosavske duhovne tradicije, njegovalo u ovom gradu do 1937. godine.

On je najavio da će svečanost početi u 9.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u brčanskom sabornom hramu Presvete Bogorodice, odakle će krenuti litija do brčanskog izletišta Ficibajer.

“Po blagoslovu NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko–tuzlanskog Hrizostoma, koji će osveštati vodu, oko podneva će više od 50 takmičara plivati za Časni krst u rijeci Savi”, rekao je Draškić ranije Srni.

On je napomenuo da se prijavljivanje za takmičenje vrši u crkvenoj kancelariji u porti sabornog hrama Uspenija presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši.

Za Časni bogojavljenski krst, kaže Draškić, osim Brčaka takmičiće se i plivači iz Bijeljine, Sremske Mitrovice, Beograda i drugih gradova iz Republike Srpske i Srbije.

Izvor:SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.