RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Povratak FK Dizdaruša Brčko u Drugu ligu

FK Dizdaruša iz Brčkog je završila na vrhu tablice Prve županijske nogometne lige Posavske županije Orašje. Ostvareni rezultati do prekida (zbog korona virusa) sportskih natjecanja u BiH su odlični. Dizdaruša je odigrala 13 utakmica, pobijedila 11, jedna neodlučena i 1 poraz, gol razlika plus 32, postigli 43 gola, najviše u ligi, primili najmanje, 11 golova i imaju 34 boda. Sada čekaju odluku Nogometnog saveza. Ovaj klub je već bio član Druge lige. Dizdaruša je osnovana 2006. na nivou  mjesne zajednice.

„Rađanju novog kluba su doprinijeli Ferhat Čaušević, Izet Banda, Safet Bahor, Mujo Ljuca, Admir Preljević, Rifet Mujanović i Redžep Begić. Klub se natjecao u sastavu NS TK Podsavez Brčko u Ligi Brčko distrikta BiH, kasnije u 2. Kantonalnoj ligi NS TK. U početku je igrao na stadionu FK Napredak u Omerbegovači (od 2006 do 2012.). Dizdaruša je zahvalna Napretku na pruženom domaćinstvu. Rezultati su bili poticaj da se izgradi svoj stadion. Marljiva uprava je u tome uspjela uz pomoć Vlade Brčko distrikta BiH“, rekao nam je gospodin Damir Čaušević, predsjednika kluba.

Ovaj sportski kompleks je za primjer. Ima glavni i pomoćni teren, suvremene svlačionice, natkrivene tribine sa 800 sjedećih mjesta. Druga godina djelovanja donosi plod- plasman u 2. Kantonalnu ligu NS TK. Slijede dobri rezultati i moguć plasman u 1. ligu NS TK. U Dizdaruši kažu da su bili na pragu i da bi uspjeli da se nisu odigrale igre strane nogometu. Klub demonstrativni istupa iz NS TK i prijelazi u Nogometni savez Posavske županije Orašje. Naglašavaju da su ovdje od prvog nastupa prihvaćeni na korektan način. Poslije dvije sezone su izborili plasman u 2. ligu Federacije BiH- skupini sjever u kojoj su se zadržali pet sezona za redom. Predsjednik Čaušević, Uprava kluba,iskusni igrač i sada trener Rusmir Mulalić, najbolji strijelac Muhamed Sajtanović sa 11 zgoditaka i drugi na listi strijelaca  Emir Hodžič sa 9 pogodaka i kompletna ekipa želi opet da potvrdi svoju vrijednost u višem rangu natjecanja.

Tekst i slike Stjepan Bogutovac

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.