RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiSport

Vrijedi stati iza dobre djece

Da li će se dijete baviti sportom i kojim? Na ovo pitanje sve češće, pored odluka mališana, odgovor donose i roditelji. A kad roditelji podrže dječije snove i nastojanja onda ni rezultat ne može izostati.Takav primjer nudi porodica Umičević iz Odžaka. Preciznije Kenan Umičević sa svojim kćerkama Majom i Šejlom. Starija Šejla od šeste godine počinje sa kik-boksom.

Otac Kenan, i sam dugogodišnji sportista i sportski pedagog, lakše prevazilazi uobičajeni stav da taj sport nije za curice, podržava „živahno dijete“ da bi stigao do prve satisfakcije prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Italiji gdje je Šejla osvojila treće mjesto u K-1 stilu.

Vrlo talentovanoj Šejli, odlična učenici drugog razreda Medicinske škole,koja namjerava nastaviti studije u Zagrebu ali i trenirati, nije bilo dovoljno trenaža u Odžaku pa je predložila da se prihvati ozbiljnijeg treninga kod poznatog trenera Borislava Vujanovića u Brčkom, koji je i sam svjetski prvak u svojoj kategoriji. – Pratio sam njen zahtjev, upoznao Boru i sada vozarimo četiri puta sedmično iz Odžaka u Brčko na treninge“,-kaže njen otac Kenan Umičević, nekadašnji uspješni kik- bokser, sada zaposlenik u Policiji. – Svaki dan pređemo 130 km samo da bismo u Brčkom realizirali trening. Nije mi žao jer rezultati su očigledni. Šejla je na Svjetskom kupu u Varaždinu ove godine imala sjajan rezultat u K-1,bili smo na sparingovanju u Beogradu,evo boksuje za KBS „Jedinstvo“ Brčko u bokserskoj ligi Republike Srpske…Vrijedi stati iza dobre djece. Dosta toga se odričem za njih dvije ali i za druge sportiste. Nije mi žao,- odlučan je Kenan.

Kenan sa sobom vodi i mlađu kćerku Maju koja je takođe odličan đak šestog razreda osnovne škole, a počela je trenirati prije dvije godine i već postigla lijepe rezultate: prvak je BiH u semikontaktu, a na Balkanskom kupu osvojila je 2 zlatne i 1 srebrnu medalju. Semikontakt joj je prioritetna disciplina. Kao sestri K-1.

Primjer koji smo sreli u borilačkim sportovima može se sve češće sresti i u kolektivnim sportovima. Da li to znači da roditelji preuzimaju inicijativu? U eri kompjuterizacije i sve prisutnijeg otuđenja mladog čovjeka koji sportske aktivnosti stavlja u drugi plan, nesumljivo da su roditelji sve češće na potezu.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

КБС „Локомотива“ – десет такмичара освојили 12 медаља

Admir Kadrić

Tri zlata za Brčanke na 7.“Balkan openu 2015“ u Tešnju

Admir Kadrić

Aladinov srebrni semi kontakt u Portugalu

Admir Kadrić