Svijet

Guteres: Pandemija izaziva siromaštvo i glad u Africi

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da bi milioni ljudi mogli da zapadnu u ekstremno siromaštvo u Africi zbog pandemije virusa korona i pozvao na “globalnu solidarnost” sa ovim kontinentom.

“Pandemija ugrožava napredak Afrike. Pogoršaće stanje dugotrajne nejednakosti i povećaće glad, neuhranjenost i osjetljivost na bolesti”, saopštio je Guteres.

On je čestitao Africi na brzom odgovoru na pandemiju, za koju je rekao da je odnijela više od 2.500 života na kontinentu i napomenuo da je do sada prijavljeno manje slučajeva nego što se očekivalo, prenio je AFP.

“Afričke zemlje treba da imaju brz, jednak i priuštiv pristup eventualnoj vakcini i liječenju i to mora biti posmatrano kao globalna roba”, rekao je generalni skeretar UN.

On je dodao da je pandemija i dalje u “početnim danima” u Africi i napomenuo da bi situacija “mogla brzo da eskalira”.

“Globalna solidarnost sa Afrikom je imperativ – sada da bi oporavak bio bolji”, rekao je Guteres.

Među njegovim preporukama je “međunarodna akcija radi jačanja zdravstvenih sistema u Africi, očuvanja snabdijavanja hranom i izbjegavanja finansijske krize”.

On je pozvao da međunarodna zajednica sakupi 200 milijardi dolara dodatne pomoći da bi pomogla Africi u oporavku od epidemije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close