Uncategorized

Trnčić: „Autorska prava se sve više poštuju“

S ciljem boljeg upoznavanje autora sa njihovim pravima, te korisnika sa sistemom kolektivne zaštite autorskog i srodnih prava, Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS), organizovala je u Brčkom stručni skup o zaštiti autorskih prava.amus-3Lejla Trnčić, generalna direktorica stručne službe AMUSA, kazala je da je ovo skup na kome je pokušano na jedno mjesto dovesti i autore i korisnike autorskih muzičkih djela, kako bi ih upoznali sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima i Zakonom o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnim pravima, naglašavajući da se oni sve više poštuju u BiH u odnosu na prije tri godine.

Ona je, ovom prilikom, posebno pohvalila medije koji, istakla je, “zaista poštuju autorska muzička prava”.

Trnčić je rekla da su zakonom predviđene mjere za korisnike koji ne poštuju ove zakone, za čije provođenje su pored suda, zadužene tržišne inspekcije i policija.

Još je dodala da je AMUS kolektivna organizacija koja zastupa sve autore svijeta, te da na nivou jedne države postoji kolektivna organizacija, istaknuvši da je AMUS zaključio i ugovore sa susjednim zemljama tako da su na taj način sve više afirmisana asocijacija na svjetskom nivou.lejla-trncicPerica Zdravković, kompozitor, aranžer i producent, ovom prilikom je istakao da je zadovoljan zaštitom autorskih prava, dodavši da vjeruje da će biti i još bolje jer je AMUS mlada organizacija.

„Autor sam 35 godina i poznajem tu problematiku u čitavom svetu. U čitavom svetu se vrši zaštita autorskih prava, što znači u liftovima se plaća muzika, a kamoli u radio stanicama i televizijama. To 300 godina funkcioniše u svetu, a kod nas je to početak. Samo treba da objasnimo ljudima da je to u stvari legalizovanje muzike“, kazao je Zdravković.perica-zdravkovicHaris Hasić, magistar iz domena autorskog i srodnih prava, predavač na ovom skupu, rekao je da BiH ima izvrsne zakone ali da mora još mnogo da radi na nivou zaštite, koji je otežan zbog velikog neznanja o autorskim pravima i zašto se autorima uopšte treba plaćati. On je dodao da je ovaj skup upravo organizovan da bi se svijest korisnika podigla na viši nivo.haris-hasicStručni skup AMUS-a u Brčkom je završni skup prvog ciklusa za ovu godinu, s tim da su ovakvi skupovi održani još u Banja Luci, Mostaru i Sarajevu.amus-1

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close