Uncategorized

Рекордна наплата јавних прихода у РС-у

Пореска управа Републике Српске у прошлој години прикупила је 2,494 милијарди КМ јавних прохода, што је рекордан износ прикупљених прохода од оснивања ове управе.

Прикуљени јавних приходи у прошлој години већи су за 53,6 милиона КМ у односу на 2018. годину, саопштено је из Пореске управе Српске.

У саопштењу се наводи да је на такво стање, осим мјера које Пореска управа континуирано спроводи с циљем доборовољног пријављивања и плаћања пореза, те аутоматизације пословних процеса имплементацијом Интегрисаног информационог система у Пореској управи, утицао низ фактора у прошлој години.

“Прије свега, то је више мјера Владе Републике Српске на растерећењу привреде и побољшању положаја радника, од којих је једна свакако и повећање броја осигураника, повећање минималне плате, као и повећање плата радницима у просвјети и МУП-у”, истиче се у саопштењу.

Из Пореске управе додају да се овај раст свакако може једним дијелом приписати и доброј макроекономској и политичкој ситуацији у Српској у 2019. години.

По основу доприноса у прошлој години прикупљено је 1,574 милијарди КМ, што је за 60,7 милиона КМ или четири процента више него у 2018. години.

У том периоду за Фонд ПИО наплаћено је 892 милиона марака или 30,9 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 564,6 милиона КМ, што је више за 25,5 милиона марака.

Раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечје заштите, за Завод за запошљавање, те за Фонд за запошљавање лица са инвалидитетом.

У прошлој години прикупљено је и 473,4 милиона КМ директних пореза, што је за 19,2 милиона КМ или четири одсто мање него 2018. године.

Највеће смањење наплате било је код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 190,2 милиона КМ, што је за 39 милиона марака мање него 2018. године.

На пад наплате овог прихода највише су утицале измјене Закона о порезу на доходак у смислу повећања основног личног одбитка са 200 КМ на 500 КМ мјесечно, појашњава се у саопштењу.

Порез на добит је у прошлој години наплаћен у износу од 238 милиона КМ или више за 17,2 милиона КМ него у 2018. години.

Код осталих јавних прихода у прошлој години остварена је наплата од 430,7 милиона КМ или више за пет одсто него у 2018. години.

Посматрано по подручним центрима, највише прихода у прошлој години, 1,228 милијарди КМ, прикупио је Подручни центар Бањалука.

Пореска управа је, уз захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе, позвала све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим допринесу јачању Републике Српске и њене економије.

Извор: Срна

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close