RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Влада Дистрикта планира да у наредне три године у пројекте инфраструктуре уложи 290 милиона КМ

Брчанска Влада  планира да у наредне три године у пројекте инфраструктуре који би покренули инвестициони циклус у дистрикту уложи 290 милиона конвертибилних марака, чиме би брчанска грађевинска оператива била запослена у пуном капацитету.

Ово нам је узјавио Исмет Дедеић, савјетник градоначелника дистрикта Брчко и члан Комисије за покретање инвестиционог циклуса коју још чине градоначелник Синиша Милић и његов замјеник Анто Домић.

„Ово је веома амбициозан пројекат који подразумјева уређење пословних зона у некадашњој бази „Мек Гаверн“  на Броду, затим у бившој касарни у Крепшићу и на простору „Интерплета“. Све то подразумјева измјену законских прописа. Тај процес је већ одавно започео“ реклао нам је Дедеић.

Осим пословних зона овај пројекат подразумјева изградњу водоводне и канализационе  мреже, изградњу око 80 км градских саобраћајница,уређење излетишта Фицибајер, реконструкцију Булевара мира. Изградњу неколико кружних токова“.

„Реализацијом тих инфраструктурних пројеката, током њихове изградње било би ангажовано око 1.700 радника,  а  њиховим завршетком запослење би  добило нових 1.300 радника. Тиме би град добио модерну инфраструктуру и постао атрактиван за потенцијалне улагаче“ нагласио је Дедеић.

Он је додао да Брчко мора ући и у гасификацију будући да је гасовод од Бијељине  до Бања Луке планиран кроз дистрикт. Тиме би се, сматра Дедеић,обезбједила знатно јефтинија енергија за гријање што би омогућило велике финансијске уштеде,али и  чишће окружење.

„ Измјеном Закона о изградњи и финансирању пословних зона чија је израда у току и који ће се ускоро наћи пред Владом и Скупштином, Брчко мора показати потенцијалним инвеститорима да је повољније мјесто за улагање капитала. О томе су се сложили сви политички актери у Брчком и опредјељени су да се инвестициони циклус у дистрикту покрене“ рекао је Дедеић.

Он је указао и на потребу да се Брчко легитимише као важан логистички центар  како у БиХ тако и у региону.

„То подразумјева изградњу аеродрома  за шта постоји интерес међународних инвеститора. То би у будућности Брчко дистрикт одредило као  највећи саобраћајни и логистички чвор “ нагласио је Дедеић.

Политичка сагласност око реализовања ових пословних иницијатива постоји, а ни новац није споран. Питање је међутим како ускладити бројне интересе  који су  евидентни. Једино они могу закочити реализовање ових идеја.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.