Izbori 2022

CIK BiH uvodi novine s ciljem zaštite integriteta izbornog procesa

Na Općim izborima 2. oktobra u Bosni i Hercegovini prvi put će biti uvedeno pečatiranje glasačkih listića sa oznakom svakog biračkog mjesta i potpisom člana biračkog odbora zaduženog za izdavanje listića. Osim ovih novina, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) uvela je i tehničke izmjene tokom glasanja u kabini, sve u cilju sprečavanja zloupotreba i mahinacija u izbornom procesu.

Glasački listić je važeći samo ako ima štambilj tog biračkog mjesta i potpis člana biračkog odbora. Time se sprečava takozvani bugarski voz i unošenje falsifikovanih glasačkih listića, ističu u CIK-u. Novine se odnose i na glasanje u kabini. Tajnost glasanja je zaštićena, ali su ruke glasača vidljive posmatračima i članovima biračkih odbora.

“Sa okretanjem kabine spriječili smo slikanje glasačkih listića, što je bila česta pojava i da se može listić ubaciti u džep ili iz džepa izvaditi drugi glasački listić, jer su mu ruke vidljive svim prisutnim”, rekao je član Centralne izborne komisije BiH Jovan Kalaba.

U „Koaliciji pod lupom“ kažu da su novine CIK-a korak naprijed u izbornom procesu, kojima se, tokom prebrojavanja, sprečava dodatno ubacivanje glasačkih listića.

“Kratkoročni posmatrači će na biračkom mjestu pratiti da li se glasački listići izdaju u skladu sa novim procedurama, kao i da li pri prebrojavanju imaju otisak štambilja za svaki glasački listić u slučaju da se na nekim ne nalazi pečat da li se proglašavaju po proceduri kao nevažeći”, navodi Srđan Ostojić iz Koalicije “Pod lupom”.

“To su mali pomaci koje je CIK mogla da iskoristi donoseći podzakonske akte, kad već nisu na političkom nivou uspjeli da usvoje ovaj dio reformi izbornog zakona koji se tiče integriteta i transparentnosti”, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Osim novih procedura, posmatrači Koalicije “Pod lupom” pratiće i potencijalnu trgovinu u biračkim odborima. Ukoliko utvrde da su članovi biračkih odbora formalno ispred jedne stranke, a dolaze iz druge, prijavljivaće CIK-u da ih isključe iz biračkog odbora.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button