RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Izbori 2022

CIK potvrdio rezultate Opštih izbora u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je rezultate Opštih izbora u BiH, održanih 2. oktobra, za sve nivoe vlasti.

Prema potvrđenim rezultatima, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda su Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić.

Predsjednik Republike Srpske je Milorad Dodik, a potpredsjednici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda su Ćamil Duraković i Davor Pranjić.

Potvrđeni su rezultati i za Parlamentarnu skupštinu BiH u kojoj će iz Republike Srpske najviše poslanika imati SNSD, a slijede ga SDS i PDP, dok je u Federaciji BiH najviše poslaničkih mjesta osvojio SDA, potom HDZ, te SDP.

Najviše mandata za Narodnu skupštinu Republike Srpske osvojio je SNSD, a slijede ga SDS i PDP.

SDA i HDZ osvojili su najviše mandata za Parlament Federacije BiH i kantonalne skupštine.

Na odluke Centralne izborne komisije BiH o utvrđivanju izbornih rezultata je bilo 13 žalbi Apelacionom sudu BiH i još 11 žalbi Apelacionom odjelu Suda BiH na odluke koje se odnose na zahtjeve za ponovno brojanje.

CIK je saopštio da je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine sve žalbe odbilo kao neosnovane ili je odbacilo, te su se stekli uslovi za potvrđivanje Opštih izbora.

Odluka o potvrđivanju rezultata donesena je jednoglasno.

Članica Centralne izborne komisije Vanja Bjelica Prutina, prvobitno je jedina glasala protiv utvrđivanja rezultata izbora.

“Ja lično imam određene dileme u smislu obrazloženja pojedinih odluka Suda BiH. Kao pravnik imam pravo na neka svoja tumačenja… Ali Apelacioni odjel je taj koji odlučuje o izjavljenim žalbama i kao legalista, dužna sam poštovati odluke Apelacionog odjela Suda BiH, pa ću isključivo iz tog razloga podržati odluku o potvrđivanju rezultata izbora”, rekla je Prutina Bjelica.

CIK je obavijestio sve kandidate koji su osvojili mandate  da mogu lično u sjedištu CIK-a potpisati izjavu o odbijanju mandata, ukoliko žele da CIK dodijeli zamjenske mandate prije održavanja konstitutivnih sjednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je rekao da od danas teku svi rokovi vezani za uspostavu vlasti, propisani ustavima na svim nivoima.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!