RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчаци воле добру књигу!

smartcapture

Оно што једну библиотеку чини великом и значајном, поред библиотечког садржаја, је и број читалаца.

Градска библиотека у Брчком располаже са 130 хиљада књига и у њу је учлањено  око 1.800 грађана од којих највише на дјечијем одјељењу.

Јасна Маглов, руководилац Библиотеке каже да се, поред лектире која је највише читана и белетристике, на полицама налазе и књиге из свих других области.

Јасна Маглов

Према њеним ријечима, међу читалачком публиком доста је студената који прате новија издања и савремену продукцију. Библиотеку посјећује и доста незапослених грађана и читалаца свих профила. Осим белетрсистике, пуно се читају и љубавни романи, како страних, тако и писаца нашег говорног подручја.

Маглов истиче да у Библиотеци редовно прате текућу продукцију, свјетске и домаће листе књига.

На дјечијем одјељењу, осим лектира, ту су и сликовнице, разне енциклопедије и све друге књиге намијењене дјечијем узрасту.

Јасна Маглов тврди да нема мјеста мишљењима да се данас мање чита и истиче да, без обзира на интернет и друге савремене технологије, многи родитељи доводе дјецу предшколског узраста и узимају на читање разне сликовнице.

Према њеним ријчима, свака куповина од стране Библиотеке је обнова лектире, а од стручне литературе приоритет је област економских и медицинских наука, односно оно што је потребно студентима факултета у Брчком. У плану је набавка више књига из области ветерине и пољопривреде. Грађанима су у зимском периоду на располагању двије читаонице, док је у љетном периоду у употреби још једна читаоница.

Висина чланарине у Библиотеци на годишњем нивоу за ученике, студенте и незапослене износи пет марака, за запослене 10 марака, а за пензионере и дјецу предшколског узраста три марке. Омогућено је и колективно учлањење по 2,5 марке.

Поред основног библиотечког посла, издавања књига, брчанска Библиотека је организатор промоција књига, књижевних вечери, изложби, литералних конкурса, дружења писаца са ученицима и других манифестација. Међу манифестацијама које организује Библиотека су Међународни дани дјечије књиге и Мјесец књиге.

Радно вријеме Библиотеке је сваког радног дана од  7.30 до 15.30 часова.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Pisić sa Hudeom razgovarao o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Distriktu

Radio Brčko

Danas u Brčko distriktu registrovan 21 novi slučaj zaraze virusom korona

Radio Brčko

Spisak predstava ovogodišnjih “Pozorišnih susreta BiH” u Brčkom

Radio Brčko