BrčkoKultura

Брчко: Најављен долазак дјеце са Косова и Метохије

Културно умјетничко друштво „Јоцо Савић Илићка“ организоваће ове године седмодневни прихват 46 дјеце узраста од десет до 15 година и 4 наставника са Косова и Метохије који ће у периоду од 24. јуна до првог јула ове године боравити у Брчком.

Ријеч је о традиционалном пројекту под називом „Спојимо дјецу Косова и Метохије са дјецом Републике Српске“ који се након двије године поново реализује, а ове године у Брчком би требала боравити дјеца из села Бабин Мост, Племетина и Црквена Водица, општина Обилић.

„Трудићемо се да боравак дјеце са Косова буде што садржајнији и богатији како би се дјеца што боље упознала са својим вршњацима  и дружила,“ рекао је Панто Башић потпредсјендик КУД “Јоцо Савић Илићка”.

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов рекао је да је ово културно умјетничко друштво једино такве врсте у РС који су се прихватили овако једног комплексног и хуманог пројекта.

„Послали смо молбу у Министарство безбједности БиХ да ова дјеца несметано уђу у нашу земљу јер ониа немају лична докумнета осим родних листова и ђачких књижица,“ навео је Арлов.

Он је рекао да ће у два наврата у 19 градова у Републици Српској боравити око 850 гостију са Косова и Метохије.

У име Српске православне цркве Брчко протојереј-ставрофор Миодраг Тошић рекао је да Црква увијек стоји уз народ на Косову и Метохији и да ће свештеници дати све од себе као би се овај пројекат реализовао.

„Драго нам је што су ове активности биле доста раније у припреми и иза њих остају и велика пријатељства па и кумства,“ рекао је Тошић.

Предсјендик Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да српски представници у извршној и законодавној власти подржавају ову активност рекавши да је долазак малишана са Косова  и Метохије емотивно и хумано питање за све.

„Мислим да и други који живе на подручју Брчко дистрикта не би требали да имају било шта против ове акције. Сигуран сам да та дјеца живе условима какви не постоје у Европи и ми смо ту да кроз ову активност подржимо ову акцију и надокнадимо им бар дио свекодневнице коју имају сва дјеца у остатку Европе и свијета“, истакао је Милић.

Он је додао да ова акција неће бити једина активност ове године  и да ће се наставити и наредних година.

Организатори прихвата малишана са Косова и Метохије саопштили су данас да  влада велико интересовање за прихват малишана са Косова и Метохије и да сви заинтересовани за прихват дјеце у своје породице могу се пријавит до краја мјесеца априла у просторијама КУД „Јоцо Савић Илићка“ или на број телефона 065769182.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!