RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Otvorena izložba učesnika NOB-a u portretima Seada Hasanefendića

U organizaciji Umjetničke galerije sinoć je u Brčkom otvorena izložba pod nazivom “Prošlost oživljena umjetnošću” iz fundusa Galerije priredila kustos Sonja Đurović.

U pitanju je izložba učesnika NOB-a iz Brčkog u portretima Seada Hasanefendića, jednog od najpoznatijih brčanskih slikara i prvog kustosa brčanske galerije “Rizah Štetić”. Izložba je spomen na jedan broj naših sugrađanki i sugrađana koji su dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma.

Izložbu je prigodnim riječima, u ime Vlade, otvorio gradonačelnik Brčko distrikta, Esed Kadrić, dajući podršku svjetskom umjetniku Hasanefendiću, kao i značaju antifašističke borbe.

„Čast mi je što sam imao privilegiju da otvorim izložbu učesnika NOB-a iz Brčkog u portretima akademskog slikara i prvog kustosa brčanske galerije “Rizah Štetić”, Seada Hasanefendića. Ovim činom Brčko oživljava sjećanje na svog velikog umjetnika i promoviše njegovo djelo portreta brčanskih antifašista i vrijednosti ideje antifašizma kao našeg zajedničkog naslije“, rekao je Kadrić.

Skupu se također obratio i sin akademskog slikara Hasanefendića, muzički umjetnik Husejn Hasanefendić Hus, koji se kroz očeva djela prisjetio velike očeve ljubavi prema slikarstvu, općenito prema umjetnosti i slobodi.

U skladu sa epidemiološkim mjerama, izložba je otvorena u prisustvu određenog broja publike i ostaje otvorena do kraja mjeseca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Narednih mjesec dana otvorena izložba hrvatskog slikara Đure Sedera

Radio Brčko

Izložba “Zagrljaji” Safeta Zeca svečano otvorena u Umjetničkoj galeriji Brčko

Suvad Alagić

Отворена изложба Алмедине Цифрић, инспирисана стећцима

Дејана Крстић