RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Srpski književni krug proslavio Materice

prosvjeta

Srpski književni krug, koji djeluje pri SPKD „Prosvjeta“ Brčko, sinoć je priredio književnu večer posvećenu obitelji i pravoslavnom prazniku, blagdanu Materica, a povodom pravoslavnog Božića i Nove godine.

Predsjednik Književnog kluba, protojerej stavrofor Branko Đurić rekao je kako već tradicionalno nekoliko godina obilježavaju dane obitelji, a to su Djetinjci, Materice i Oci.

„Danas su Materice, to je jedan od najvećih zadovoljstava u našoj duši. Majka je spona neba i zemlje, spona koja veže čovjeka sa Gospodom. Sve nas na ovom svijetu majka je upoznala s nebom, našom istorijom i Svetim Savom, s našim narodnim pjesmama. Naš zadatak je da sačuvamo ono najljepše na ovom svijetu, da sačuvamo djecu, a djecu čuvaju porodice. Majka je bila i ostala temelj porodice i svetinja koju su ljudi uvijek poštovali.“ – rekao je Đurićprosvjeta2Članica Srpskog književnog kruga Milka Milovac, podsjetila je da se praznici Djetinjci, Materice i Oci obilježavaju tri nedjelje uoči Božića i da oni imaju veliku simboliku u životu Pravoslavaca. Istaknula je da na ovaj način mladima nastoje prenijeti vrijednosti i značaj obitelji u društvu te kako ih trebaju njegovati, posebice danas kada je obitelj ugrožena.

„Živimo u jako brzom vremenu. Brzo spavamo, dišemo, radimo, zaboravljamo, padamo, udajemo se, ženimo i brzo se razvodimo. Jedini spas je povratak iskonskom pravoslavlju čiji je temelj strepljenje, razgovor i tolerancija. Nema drugog načina, ni lijeka“, istakla je Milovac.

Druženje Srpskog književnog kruga upotpunilo je čitanje književnih djela, ali i nastup pjevačke grupe „Bosiljak“ Ilićka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Градској галерији вечерас изложба “Српска лексикографија од Вука до данас”

Radio Brčko

Дјеца са Косова и Метохије 19. јуна долазе у Брчко Дистрикт

Radio Brčko

БиХ: Божићни концерт 5. јануара биће круна обиљежавања 120 годишњице СПКД Просвјета

Vladimir Matijević