RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: “Suvremena suočavanja” posvećena djeci iz mješovitih brakova

U Brčkom je sinoć održan okrugli stol na temu „Suočavanje s prošlošću: principi i sugestije za rad“ povodom izlaska knjige „Suvremena suočavanja“ Marka Oršolića. 

O djelu su pored autora, govorili uvaženi profesori i povijesničari: Slobodan Šoja, Jelena Jorgačević, Dušan Bogdanović, Indira Arpadžić i Goran Bubalo. Inače, knjiga je nastala na temelju pedesotogodišnjeg Oršolićevog rada kroz sintezu teologije, povijesti i sadašnjosti, a autor ju je posvetio djeci iz mješovitih brakova.

“Oršolićevi tekstovi trebaju da komuniciraju sa sadašnjošću. On je bio poznat po tome što je uvijek znao šta je najbolje za društvo, a to je odgovornost, što je u toj knjizi posebno prikazano. Marko se bavio tekstovima iz teološke perspektive, filozofije, povijesti, a tu su i intervjui koje je dao za medije gdje je on na jednostavan način govorio šta je suština problema bivše Jugoslavije”, rekao je Šoja.

Autor je za svoje djelo rekao da je pisano jednostavnim jezikom, tako da ga i srednjoškolci razumiju.

“Knjiga je nastala iz potrebe ljudi koji rade u nevladinom sektoru iz Mreže mira. Posvetio sam je ljudima iz mještovitih brakova i njihovoj djeci”, rekao je Oršolić, prisjećajući se braće iz mješovitog braka, koje je prije 25 godina pitao za pojam Boga, a na što je dobio odgovor od jednog brata kako je Bog Allah, a od drugog da je Bog, kao sinonim za ime, odnosno prezime.

Sinoćni panel nastao je zahvaljujući i potpori Damira Bulčevića, nekadašnjeg koordinatora Vlade Distrikta i aktualnog šefa brčanskog Inspektorata, a organizirali su ga Internacionalni multireligijski centar, Forum za religiju, medije i kultur sećanja, Mreža za izgradnju mira i Beogradski multireligijski i interkulturni centar.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Декомунизација и “Српска прича”: Историчар Немања Девић у четвртак у Брчком

Radio Brčko

Brčko: U Napretkovom domu promovisana knjige Ive Bošnjakovića

Suvad Alagić

Брчко: У суботу промоција књиге „Како се рађала Република Српска“ аутора Момчила Крајишника

Radio Brčko