RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Uspješno održana Prva smotra dječijeg amaterskog i folklornog stvaralaštva

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Centar 5“, sinoć je u Domu kulture održana Prva smotra dječijeg amaterskog i folklornog stvaralaštva.

Na smotri se, recitacijama, igrokazima, plesom i folklorom, pred brojnom publikom, predstavilo preko 150 djece iz osam brčanskih Kulturno-umjetničkih društava, te Predškolske ustanove „Evlad“.

Predstavnica KUD-a „Centar 5“ Jasmina Plečić, istakla je da se na ovaj način željelo javnosti predstaviti stvaralaštvo najmlađih.

„S obzirom da ja radim s djecom, došli smo u društvu na ovu ideju da organizujemo  smotru. Pored naših članova, na smotri kao gosti su učestvovala i djeca iz sekcija BKUD-a Gornji Rahić, SPKD „Prosvjeta“ Brčko, KUD „Behar“ Maoča, Udruženje građana „Breze“ Brezovo Polje, KUD „Plavi safir“ Ivici. Također su bili pozvani i KUD Gornja Skakava, međutim zbog zdravstvenih problema koreografa folklorne sekcije oni nam se nisu mogli večeras pridružiti i jako nam je žao zbog toga. Program će biti jako bogat i lijep“, dodala je Plečić.

Nikolina Radić iz Srpskog prosvjetnog kulturnog društva „Prosvjeta“, čiji mališani su se prestavili publici sa “Igrama iz Šumadije“ je rekla da učešće na ovoj smotri prvenstveno znači djeci ali i cijeloj „Prosvjeti“.

„Njima je to potrebno za dalji uspjeh i rad, to ih motiviše i drago nam je što smo pozvani da učestvujemo na Prvoj smotri dječijeg amaterskog stvaralaštva i folklora“, istakla je Radić.

Održavanje ove smotre, za koju organizatori i učesnici imaju želju da preraste u tradiciju, podržala je Vlada Brčko distrikta BiH, Odjel za privredni razvoj, sport i kulturu.

Jamina Plečić zahvalila se i svim učesnicima jer su svi podjednako zaslužni za ovu manifestaciju ali i predsjedniku Skupštine Brčko distrikta BiH Esedu Kadriću, koji je, kako je rekla, pomogao otvaranje Kulturno-umjetničkog društva „Centar 5“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vemićeva postavka u Brčkom

Admir Kadrić

Влада издваја 500.000 КМ за развој аматерског спорта, културе, туризма и привреде

Radio Brčko

U Brčkom sinoć otvorena izložba “Retroaktiv”

Radio Brčko