Kultura

Društvo bh. pisaca,prevodilaca i bibliotekara iz Švedske i ove godine samostalno na Sajmu u Sarajevu

Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj sudjelovat će i ove godine samostalno na Međunarodnom sajmu knjiga i učila, koji će biti održan od 12. do 17. aprila u Sarajevu.

– Drugi put već samostalno učestvujemo na sarajevskom Sajmu knjiga, rezervirali smo štand. Dvanaest članova Društva planira doći na Sajam knjiga i učila u Sarajevu 2023. Istakao bih promociju prijevoda na bosanski August Strindbergova epohalnog djela “Nova država” Harisa Tucakovića te prezentaciju naše izdavačke kuće Daorson – kazao je predsjednik Društva za Fenu Samir Deumić.

Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj je neprofitna organizacija koju čine bosanskohercegovački pisci, prevodioci i bibliotekari aktivni u Skandinaviji i drugim evropskim državama. Već tradicionalno, zadnju sedmicu u februaru, Društvo organizuje Sajam bh. knjige u Švedskoj (Geteborg) – najznačajniji bosanskohercegovački kulturni događaj izvan Bosne i Hercegovine.

Društvo dodjeljuje i nagradu za izuzetne književne rezultate u oblasti poezije, proze, prevodilaštva i esejistike, koja nosi ime Mehe Barakovića – bh. književnika sa zapaženom djelatnošću u Švedskoj. Osnovni kriterij je kvaliteta djela autora vezanog za bh. književnost, bez obzira na dob, spol, nacionalnost, jezik, književni rod i žanr. Dosadašnji dobitnici su Refik Ličina, Milena Rudež i Midhat Ajanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!