RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

HKD Napredak: Održana večer poezije Antuna Branka Šimića

U gotovo popunjenoj dvorani HKD Napredak sinoć je upriličena pjesnička večer u spomen prerano preminulom hrvatskom pjesniku Antunu Branku Šimiću i stotoj obljetnici od izdavanja njegove pjesničke zbirke „Preobraženja“.

Večer je organiziralo rukovodstvo Napretka, predsjednik fra Mirko Jozić, i profesor Ivan Šarčević, profesorice Hrvatskog jezika Katarina Marošević i Marija Buconjić te njihovi učenici.

Sinoćni prigodni program uključivao je kratak biografski film o A. B. Šimiću, performanse i recitacije učenika, te čitanje djela ovog značajnog pjesnika.

Jedna od organizatorica, profesorica Katarina Marošević istaknula je kako je ovo prvi put da ispred Napretka organiziraju ovakav tip događaja, ali da svakako nije posljednji.

„Nadamo se i vjerujemo da će biti još ovakvih susreta, jer poezija je jedna umjetnost koja živi. Umjetnost koja odiše ljubavlju, smirenošću i ljepotom izričaja“ – kaže Maroševićeva.

Antun Branko Šimić hrvatski je književnik, velikan koji je stvarao poeziju u svojim mladim godinama gdje je već od svoje tinejdžerske dobi zapisivao svoje pjesme. Godine 1920. izdao je zbirku pjesama „Preobraženja“ u kojoj se nalazi 48 odabranih pjesama, a do kraja svog života Šimić više nije objavio ni jednu zbirku. U 27. godini života preminuo je od tuberkoloze, ali njegove pjesme i danas žive.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Predavanjem “Biblijski motivi u hrvatskoj književnosti” nastavljeni Frančeskovi dani u Brčkom

Sandra Živković

Brčko: Održana izložba “Sto godina od velikog rata” Ataha Mahića

Radio Brčko

Brčko: Potpora ‘Napretku’ i ‘Preporodu’ od Kadrića i Domića

Radio Brčko