RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Brčkom otvorena izložba slika Radmile Lizdek

Izložba slika „Epiderme“, akademske slikarke iz Trebinja Radmile Lizdek, otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji u Brčkom.

Кustos Umjetničke galerije Sonja Đurović rekla je novinarima da je izložba dio opusa koje je Lizdekova radila tokom doktorskih studija, da je naziv izložbe metaforičan jer označava kožu koja oslikava karakter ljudi.

Sonja Đurović, kustos Umjetničke galerije Brčko

„Ova djela oslikavaju kamen, krš, tu hercegovačku ogoljenu zemlju. Svjedoče o tom hercegovačkom kamenu na kojem je zapisana istorija i događaji ljudi iz tog kraja“, pojasnila je Đurićeva.

Akademska slikarka Radmila Lizdek istakla je da je njeno inspirativno polazište kraj iz kojeg potiče.

„Кoža je nešto što je osjetljivo, što svi nosimo. To je membrana, jedna ovojnica. Tako i ovi moji radovi sa kamenom i lišajevima na njima su na neki način, filozofski povezani sa životom i sa svima nama, sa životom na kamenu“, rekla je Lizdekova.

Izložba će biti otvorena 20 dana.

Radmila Lizdek, akademska slikarka

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Отворена изложба сликара Звонимира Марића

Vladimir Matijević

Uskoro izložba slika iz depoa Umjetničke galerije Brčko distrikta

Suvad Alagić

Brčko: Izložba Safeta Zeca od 1. do 30. septembra u Umjetničkoj galeriji

Radio Brčko