RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

IN MEMORIAM – Vladimir Dado Đurak

Brčaci su danas sa tugom i žalošću primili vijest da nas je napustio cijenjeni i poštovani sugrađanin, sportista, pedagog, muzičar i čovjek velikog srca – Vladimir Dado Đurak.

Brčanski profesor u penziji, Vladimir Đurak-Dado, prema riječima mnogih njegovih prijatelja, bio je osoba koja je veći dio svog života posvetila sportu i muzici.

Kako je jednom kazao gostujući u Radiju Brčko, njegovi talenti su vjerovatno nešto što je naslijedio od svojih roditelja. Ljubav prema sportu – odbojci od svog oca, a prema muzici – tamburi, od majke koja je završila Srednju muzičku školu – odsjek klavir u Sarajevu.

Isticao je da je krivac za njegovu muzičku karijeru Miša Mazalović, a za sportsku Macan i Baćo.

Đurak se odbojkom počeo aktivno baviti kada je krenuo u prvi razred Gimnazije. Relativno brzo, u drugom razredu, postao je član juniorske ekipe koja je osvojila treće mjesto na Prvenstvu Jugoslavije u Vinkovcima, sljedeće godine u Sarajevu na prvenstvu također treće mjesto, a kao maturanti, u junu 1964. postali su prvaci Jugoslavije u Rijeci. U dresu svog matičnog kluba ovaj talentirani odbojkaš odigrao je oko 350 utakmica.

Osim u matičnom klubu “Jedinstvo” Brčko, gdje je i završio svoju sportsku karijeru, Đurak je igrao i za brčanski “Interplet”, tuzlansko “Jedinstvo”, OK “Metalac” Zagreb, “Partizan” Klek, OK “Spačva”.

Pored karijere u odbojci gradio je i sudijsku karijeru, tako da je bio savezni sudija i trener Jugoslavije, ali i savezni sudija i trener Njemačke.

Đurak je 1991.godine osnovao Prvu privatnu školu odbojke u Jugoslaviji koja je prestala sa radom 1992. godine zbog okolnosti koje su se tada dešavale.

Kada je riječ o muzičkoj karijeri, odrastajući, pokušao je svirati mnoge instrumente ali niti jedan ga nije privukao kao tamburaški instrument bas prim, koji je počeo svirati veoma kasno, sa svojih trideset godina života, na nagovor prof. Spasoja Jeftića. Ustvari kada je završio svoju sportsku karijeru.

Bio je član brčanskog Gradskog kulturno – umjetničkog društva (GKUD) i Hrvatskog kulturnog društva (HKD) “Napredak“.

Osim ovih ljubavi, kako nam je tada otkrio gostujući u emisiji, Dado je bio i izvrstan kuhar, a najviše je volio da sprema ribu.

Vladimir Dado Đurak bio je veliki prijatelj naše medijske kuće, pružao nam je nesebičnu podršku, uvijek naglašavajući važnost Radija Brčko za naš grad. Vladimir Đurak ostat će u našem kolektivu upamćen kao čovjek velikog srca i dobre duše. Bio je naš vjerni slušalac, ali često i sagovornik i gost u programu Radija Brčko.

Vladimir Dado Đurak rođen je 12. marta 1946. godine u Sarajevu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.