RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

J.P. “Radio Brčko” danas obilježava 60 godina rada

Javno preduzeće „Radio Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt Bosne i Hercegovine je prvobitno poslovalo pod nazivom „Radio stanica Brčko“ i zvanično je počelo sa radom 15.02.1960. godine.

U to vrijeme, u bivšoj Jugoslaviji, postojala je 21 radio stanica, a u Bosni i Hercegovini prije „Radio stanice Brčko“ poslovale su samo dvije radio stanice i to „Radio Sarajevo“ i „Radio Tuzla“.

„Radio stanica Brčko“ je bila smještena u zgradi bivšeg Komiteta (ulica-sadašnji Bulevar mira) i brojala je pet zaposlenih radnika (direktor, novinar, tehničar, spiker i administrativni službenik). Godine 1978. se preseljava u zgradu „Kloster“ (ulica-sadašnja Klosterska), a oko 1975. godine postaje dio Centra za kulturu, informisanje i obrazovanje odraslih kao „Osnovna organizacija udruženog rada“ (OOUR).

Godine 1983. mijenja naziv u „Javno preduzeće OJRNIP Brčko“ i pored emitovanja radio programa počinje sa izdavanjem novinskog lista „Graditelj“, koji je pod tim nazivom izlazio do kraja 1991. godine, dva puta mjesečno. U toku 1991. godine preduzeće je počelo emitovati stereo gradski program na 94,80MHz i poslovalo kao dioničko društvo 127 dana.

Godine 1992. novinski list mijenja naziv u „Brčanske novine“ i biva izdato samo nekoliko izdanja. Godine 1993. ponovo počinje izdavanje novinskog lista pod nazivom „Brčanski pogledi“ sve do 2001. godine kada preduzeće svoju aktivnost svodi na emitovanje radijskog programa.

Tokom ratnog i poslijeratnog perioda u Bosni i Hercegovini, na području opštine Brčko, poslovale su tri radio stanice: „Javno preduzeće OJRNIP Brčko“, „Javna ustanova za informisanje Maoča“ i „Javno preduzeće Nove Ravne Bijela“.

Proglašavanjem grada Brčko Distriktom, navedene tri radio stanice su objedinjene u jedinstveni i multietnički radio, koji posluje u obliku društva sa ograničenom odgovornošću. Odlukom osnivača (Brčko distrikt BiH) preduzeće od 2001. godine posluje pod punim nazivom Javno preduzeće „Radio Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Kolektiv J.P. “Radio Brčko”

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Promijenjen status Javnog preduzeća “Radio Brčko”

Radio Brčko

Važno obavještenje građanima JP “Radio Brčko”

Radio Brčko

Obavještenje za slušaoce “Radio Brčkog”

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!