RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Промовисана књига “Књижевно дјело Исаије Митровића”

У просторијама Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ синоћ је уприличена промоција књиге о знаменитом брчаку Исаији Митровићу под називом „Књижевно дјело Исаије Митровића“.

Аутор ове књиге, Љиљана Мачкић је рекла да је он један од српских писаца који није заборављен, али је неправедно запостављен нарочито у књижевним круговима.

“Рођен је у Брчком 1880. године гдје је и написао своју прву пјесму потом се школовао се у Пакрацу, а затим радио у Гламочу, Приједору и Бања Луци а последње године свог живота провео је у Београду. Имао је веома плодно ставралаштво које је остало забиљежено у лексиконима, а повремно су га спомињали и у књижевним прегледима”, истакла је Мачкић.

Проф. др. Душко Певуља, који је рецезент овог дјела, рекао је да је ова књига вриједна сваке пажње јер враћа једног неоправдано заборављеног књижевног ствараоца у националну и књижевну свијест.

“Он је стварао у једном значајном дијелу 20. вијека и у вриједносном смислу ова књига га не прецјењује и не ставља га у први ред српских писаца, али он је врло значајан писац из те друге “гарде” условно говорећи”, нагласио је Певуља.

Предсједник СПКД “Просвјета” Драган Томић рекао је да је поносан што се прва промоција ове књиге одржава у Брчком, и изразио наду да ће ово дјело, које ће од сада бити дио “Просвјетине” библиотеке, бити веома читано међу нашим суграђанима.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom otvorena izložba o Jasenovcu

Sandra Živković

Награде за фолклораше СПКД “Просвјета” и СКУД “Ражљево”

Дејана Крстић

Градоначелник примио представнике хорова “Србадија” и “Просвјета”

Миљана Ђурђевић