RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Roman “Otkup sirove kože” Abdulaha Sidrana promovisan u Brčkom

U sklopu Vladine manifestacije „Mjesec knjige“ koju organizuje Gradska biblioteka- knjižnica Brčko Distrikt sinoć je u prostoru biblioteke održana promocija romana „Otkup  sirove kože“ Abudalaha Sidrana.

U romansiranoj biografiji Otkup sirove kože Abdulah Sidran piše  o ljudima, vremenima i gradovima, koje je upoznao i koje su ga za sva vremena obilježili. Roman je to Sarajevu, Goraždu i Veneciji, o politici, povijesti, ratovima i logorima, o filmu i poeziji, i općenito o iskustvu umjetnosti. Ipak,“ Otkup sirove kože je svojevrsni završetak rada na svojoj autobiografiji, započet davno, i to je, ponajprije jedinstven i fascinantan obiteljski roman. Štivo ima nekoliko čitanja i to o patnjama ljudi i njihovih obitelji uzrokovanim golgotom „Golog otoka“, ali i jedinstvenu poruku o snazi žene (majke)  koja prema Sidranovim riječima čini „tri zida kuće“, koja nikad ne poginje glavu, i koja uprkos svim patnjama i boli ostaje heroina, mit i snaga oko koje se svi okupljamo.

Prigodno govorenje o romanu „Otkup sirove kože“ imala je profesorica bosanskog jezika i književnosti Zijada Džindić, koja je kazala da, iako se roman lagano čita, to nije literatura koju može čitati prosječan čitalac, nego školovana književna publika. Džindić je još akcentirala prepoznatljiv Sidranovski humor i ironiju u knjizi.

Moderatorica promocije Sidranovog romana „Otkup sirove kože“ u Brčkom bila je Jasna Maglov, direktorica brčanske Biblioteke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Roman Vesne Dedić “Ne gledaj preko ramena” promovisan u Brčkom

Suvad Alagić

Брчаци воле добру књигу!

Миљана Ђурђевић

Brčko: Večeras promocija romana “Ne gledaj preko ramena” Vesne Dedić

Radio Brčko