RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Brčkom otvorena izložba fotografija „Brčanske rijeke i mostovi“ Ataha Mahića

Povodom predstojećeg Kurban-bajrama, Medžlis Islamske zajednice Brčko distrikta i Bošnjačka Zajednica Kulture Preporod sinoć su u Domu Islahijeta upriličili otvaranje 29. po redu izložbe dokumentarne fotografije Ataha Mahića pod nazivom „Brčanske rijeke i mostovi“.

Riječ je o izložbi koja kroz 150 fotografija i razglednica prikazuje prošlost grada Brčko u vremenskom razdoblju od 1892. do 1992. godine, a s naglaskom na ulogu brčanskih mostova u prošlosti grada.

Jedan od promotora izložbe Muhamed Mujkić koji se osvrnuo na razvoj Brčkog ističe važnost rijeka i mostova ovoga grada u ulozi njegova pozvezivanja sa svijetom.

Muhamed Mujkić

„Brčko se tijekom povijesti stalno gradilo i gradi se i danas. U Brčkom su od početaka njegovog formiranja građeni vjerski objekti, građene su i mahale i građeni su i mostovi, pa je tako nastao prvi most ovdje na ušću Brke, naspram Atik-savske džamije zatim je nastala Muška ćuprija pa je iza nje izgrađena ženska ćuprija, a nakon čega je izgrađeno još 10 mostova. Poruka izložbe je da su mostovi uvijek bili ti koji su povezivali ljude, koji su doprinosili razvoju privrede i drugih djelatnosti. Brčko je nezamislivo bez mostova, kao što je nezamislivo i bez ovih rijeka koje su ovdje Save, Brke, Tinje i mnogih drugih sitnih rječica“, kaže Mujkić.

Autor izložbe Atah Mahić je kazao kako je izložba upriličena u povodu Kurban-bajrama u nastavku tradicije započete 1924. godine kada je u Domu Islahijeta ovim povodom otvorena prva izložba fotografija u Brčkom čiji je autor bio Rizah Kučukalić, referent za vojna pitanja u Općini Brčko. Dodao je kako je na izloženim fotografijama i razglednicama predstavljeno razdoblje od jednog stoljeća, odnosno od 1892. do 1992.godine.

Atah Mahić, autor izložbe

„Tema je kulturno-povijesna baština Brčko distrikta, a fotografije su izložene kako bi naši građani, rukovoditelji i političari mogli vidjeti kakvo je Brčko prije bilo, po čemu je bilo znamenito kada je u pitanju vodno bogatstvo. Fotografije su izložene kronološki, počevši od izgradnje Savskog mosta, Ženske ćuprije Gvozdene ćuprije ili Carske ćuprije, zatim imamo sport na vodi, riječno brodarstvo, kupalište, vojne vatrogasne vježbe i druge sadržaje“, rekao je autor izložbe Atah Mahić.

Sinoćnju izložbu je otvorio član Upravnog odbora brčanskog „Preporoda“ Anis H. Mehmedagić koji je rekao da se najveći dio predstavljenog sadržaja izložbe odnosi na opću i kulturnu povijest Brčkog te da bi kulturno pamćenje Brčkog bilo mnogo siromašnije bez Mahićevih izložbi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Изложба фотографија Анастасије, Зерине и Дарије

Миљана Ђурђевић

Izložba “Život” Anastasije Plavšić otvorena sinoć u Brčkom

Radio Brčko

Fotografije Rajka Karišića u Brčkom

Admir Kadrić