RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Više od stotinu sudionika na 27. Oldtimer susretima u Orašju

Vrhunska organizacija i sjajno gostoprimstvo organizatora i domaćina Oldtimer kluba Posavac Orašje, razlog je što se u gradu na Savi svake godine na Oldtimer susretima okuplja sve veći broj ljubitelja vremešnih motornih vozila. Na ovogodišnje 27. Oldtimer susrete, najdugovječniju manifestaciju te vrste u našoj zemlji, prošle subote je pristiglo stotinjak ljubitelja i vlasnika oldtimera na dva i četiri kotača iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Svi su jedinstveni u poruci da uživaju u druženjima na ovakvim manifestacijama i razmjenjivanju korisnih informacija i savjeta o oldtimer vozilima.

Nakon okupljanja u Moto kampu Posavac, bogat program je započeo defileom u dužini 30-tak km, a prilikom defilea sudionici su zastali u novom parku u Orašju kod spomenika pokojnom glumcu Ivi Gregureviću, počasnom članu Oldtimer kluba Posavac, te iskazali mu poštovanje polaganjem cvijeća. –„U prigodnom obraćanju mnogi su čuli puno nepoznatih detalja o životu i stvaralaštvu legendarnog glumca. Ivo je od samog osnivanja našeg kluba počasni član i od nas je dobio posebno priznanje za doprinos u razvoju Oldtimer kluba Posavac. Nekoliko godina smo bili u programu Dana hrvatskog filma, a kasnije smo uzeli druge termine“, kazao je predsjednik kluba Krunoslav Draganović.

Perica Vrdoljak iz Domaljevca je na susrete stigao s vozilom “Reno 4”, zadnja proizvodnja iz 1991. godine.

„Od prvih novaca koje sam uspio uštedjeti, nabavio sam ga u Beogradu s urednim papirima. Mali je potrošač, spreman i za duge relacije, nije za prodaju, osim u slučaju zamjene koja bi mene zadovoljila. Tri godine sam u klubu i s velikim zadovoljstvom posjećujem slične susrete u blizini“, kazao je Vrdoljak i zahvalio svima koji su svojim dolaskom obogatili ove susrete.

Na susrete u Orašje stigao je Dževad Vereget, umirovljeni policajac iz Osijeka, već 15 godina član OT kluba Našice. Dovezao se popularnim „Tristaćem“, proizvedenim 1968. godine i kaže kako je bio jako zapušten i nekoliko puta preprodavan, pa je utrošio tri godine za restauraciju.
„Na njemu je sve originalno osim akumulatora i guma. Bio sam ove godine u Sarajevu, Travniku i Našicama i za mene je ovaj hobi jako lijep i nije skup ako čovjek nešto želi za svoju dušu“, poručio je Dževad Vereget.

Zadnjih desetak godina redoviti sudionik Susreta u Orašju, svakako je Emir Nešić, predsjednik OT kluba Živinice, rodbinski vezan za Orašje i ovdje se kaže, osjeća kao domaćin. Stigao je s vozilom Zastava 101 GTL 55 iz 1985. godine koja je kaže, u bojama ekspedicije Kragujevac-Kilimandžaro, kada su Stojadini išli za Afriku.

„Oldtimeri i općenito automobili su moja najveća ljubav i pored ovog imam još automobila. Odrastao sam u jednom autoservisu kada su bila ovakva klasična vozila i vjerojatno sam ih tada zavolio. Ovim hobijem sam „zarazio“ dosta prijatelja i rodbine, a ljubitelji starih motora i automobila su kao jedna obitelj, volimo se, družimo, putujemo i uživamo“, naglasio je Emir Nešić kojeg brojni poznaju kao urednika dokumentarnog serijala “Emirove priče” za TV Izvor, a prvu je kaže snimio u Čović Polju i akter njegove priče je bio Cviko Popović, pilot koji je sredinom osamdesetih godina napravio svoj avion.

U sklopu programa 27. Oldtimer susreta, sudionici su posjetili OPG „Slaven“ u Domaljevcu gdje ih je vlasnik ugostio, nakon čega su u defileu ponovno se vratili u kamp gdje je za sve sudionike pripremljen ručak, uz dodjelu priznanja, pokala i zahvalnica.

Izvor: Radio Orašje

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.