RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Danas se obilježava Međunarodni dan održive gastronomije

Međunarodni dan održive gastronomije se obilježava 18. lipnja diljem svijeta. Održiva gastronomija promovira lokalnu gastronomiju koja vodi računa o tome kako se proizvode poljoprivredni proizvodi i ostali važni sastojci koje koristimo prilikom pripremanja hrane, vodeći računa o tome da se ne rasipaju prirodni resursi i hrana.

Nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 21. prosinca 2016. godine usvojila rezoluciju A/RES/71/246, 18. lipanj je proglašen za Međunarodni dan održive gastronomije.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda, Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i UNESCO u suradnji s međunarodnim i regionalnim organizacijama, zemljama članicama i drugim organizacijama pri Ujedinjenim narodima, zadužene su za obilježavanje Međunarodnog dana održive gastronomije diljem svijeta.

Šta je održiva gastronomija?

Na prvom mjestu održiva gastronomija promovira lokalne proizvođače i lokalnu hranu, koja je proizvedena u skladu s održivom proizvodnjom, i koja koristi čistu energiju. Cilj ovog svjetskog praznika je da prilikom samog procesa proizvodnje i pakovanja smanji rasipanje hrane, kao i da kroz razne tv emisije o kuhanju upozna širu javnost s održivom gastronomijom.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) proglasila je pet ključnih principa održive hrane i poljoprivrede:

  • Povećanje produktivnosti, zapošljavanja i dodatne vrijednosti u prehrambenim sustavima
  • Zaštita i unaprjeđenje prirodnih resursa
  • Poboljšanje sredstva za život i poticanje ekonomskog rasta
  • Povećanje otpornosti ljudi, zajednica i ekosustava
  • Prilagođavanje upravljanja novim izazovima

Vizija ove organizacije je da hrana postane dovoljno hranljiva, ali i dostupna svima, na odgovoran i održiv način, kako se ne bi ugrozili prirodni resursi i ekosustavi.

Mreža kreativnih gradova

Jedna od inicijativa UNESCO-a je pokretanje Mreže kreativnih gradova u sedam kreativnih oblasti, kao što su: zanatstvo i narodna radinost, dizajn, film, gastronomija, književnost, medijske umjetnosti i glazba. Ova mreža je stvorena 2004. godine, a u njoj se razmjenjuju najbolje prakse i razvija partnerstvo. Na popisu Mreže kreativnih gradova je 247 gradova diljem svijeta.

Kada je u pitanju održiva gastronomija, za sada na popisu se nalazi samo 37 gradova diljem svijeta.

Izvor: hranaipice.net

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.