Šećer je prirodni sastojak koji je tisućama godina dio ljudske prehrane. Iako postoji mnogo vrsta, smeđi i bijeli šećer spadaju u najpopularnije sorte. No, znate li u čemu se razlikuju ove dvije vrste šećera i koja je zdravija?
S obzirom na to da bijeli i smeđi šećer potječu iz istih usjeva – biljke šećerne trske ili šećerne repe – prilično su slični. Smeđi šećer je smjesa bijelog šećera i melase, koja je vrsta sirupa dobivenog iz šećera. Melasa je zaslužna za tamniju boju smeđeg šećera i malo povećava hranjivu vrijednost, donosi N1.
Smeđi šećer može biti bolja opcija za pečenje
Glavna razlika između ove dvije vrste šećera je to što smeđi šećer sadrži nešto više kalcija, željeza i kalija. No, smeđi šećer ima neznatnu količinu minerala pa nije dobar izvor ni minerala ni vitamina. Uz to, smeđi šećer sadrži manje kalorija nego bijeli, no razlika je doista mala. Primjerice, jedna čajna žlica smeđeg šećera (4 rama) sadrži 15 kalorija, a žlica bijelog šećera ima 16.3 kalorija. Gledajući nutritivnu vrijednost, obje vrste šećera su prilično slične. Glavna razlika je u boji i okusu. Smeđi i bijeli šećer proizvode se na različite načine. Bijeli se šećer proizvodi postupkom pročišćavanja kojim se uklanja smeđi sirup nazvan melasa.
S druge strane, smeđi šećer ili prolazi manje obrade da bi zadržao sadržaj melase ili se proizvodi miješanjem bijelog šećera s melasom. Obje vrste šećera mogu se na različite načine koristiti u kuhanju i pečenju. Smeđi šećer može biti bolja opcija za pečenje jer će konačni proizvod biti mekši i imat će gušću strukturu. Primjerice, kolačići koji se rade sa smeđim šećerom bit će vlažniji i mekši, a ako se kolačići rade s bijelim šećerom imat će prozračniju strukturu. Zbog toga se bijeli šećer obično koristi za pečenje dizanih proizvoda. Treba napomenuti da se smeđi šećer često koristi i za glazure te razne vrste umaka, poput onog za meso s roštilja.
Ove dvije vrste šećera razlikuju se i po ukusu. Smeđi ima okus karamele i dobro ga je koristiti kada se rade čokoladne torte i kolači. S druge strane, bijeli šećer ima neutralan okus pa se može koristiti u pripremi raznih vrsta jela.
Koja vrsta je bolja?
S obzirom na sličnu nutritivnu vrijednost, koju ćete vrstu šećera odabrati ovisi o vašim osobnim željama. Iako smeđi šećer sadrži nešto malo više minerala i manje kalorija, smatra se zdravijim, no razlika je gotovo zanemariva pa možete konzumirati onaj koji vam okusom više odgovara.
Ne treba zaboraviti da je šećer općenito jedan od čimbenika koji je povezan s pretilošću i jedan od glavnih uzročnika određenih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti, navodi Healthline.
Stoga se preporučuje da pripazite na unos šećera, te da ne pretjerujete.
Izvor: www.vecernji.ba
Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na
USLOVI KORIŠTENJA.