Kellane
Sastojci
· Tijesto
- 600 g Glatkog brašna
- 1 instant kvasac
- 2 kašičice soli
- 5 kašika jogurta
- 50 ml ulja
- 420 ml tople vode
· Nadjev
- 500 g sjeckanog mladog luka
- sol
- biber
· Premaz
- oko 50 g otopljenog maslaca
Priprema
U zdjelu stavite sve suhe sastojke (brašno, kvasac, šećer, sol) i pomiješajte da se sjedine.
Dodajte jogurt, ulje i vodu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Na ruke stavite malo ulja i prijeđite preko tijesta da se odvoji od zdjele. Pokrijte plastičnom folijom (ili krpom) i ostavite da se diže oko 30 minuta.
Nakon 30 minuta tijesto premijesite i ostavite da se diže još oko 30 minuta.
Opet tijesto premijesite i istresite na pobrašnjenu podlogu. Podijelite tijesto na 15-20 kuglica.
Svaku kuglicu rastanjite tanko i na polovicu stavite luk pomiješan sa soli i biberom. Tijesto preklopite i dobro zatvorite prstima da ne bi izlazio nadjev. Isto napravite s ostatkom tijesta i nadjeva.
Tako pripremljene “kellane” pržite u teflonskoj tavi na vrlo malo ulja dok lijepo ne porumene s obje strane (ili na grilu).
Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na
USLOVI KORIŠTENJA.