RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Pobjednici “24. Vidovdanske trke” Brčak Mlađen Samardžić i Matea Koštro iz Hrvatske

Pobjednik “24. Vidovdanske trke”, koja je danas u izmijenjenom obliku, održana u Brčkom, u muškoj konkurenciji je Mlađen Samardžić iz Brčkog. Drugi je njegov brat Srđan Samardžić, dok je treće mjesto pripalo atletičaru iz Srbije, Kristijanu Stošiću. U ženskoj konkurenciji, prvo mjesto je zasluženo osvojila Matea Koštro iz Hrvatske, druga je bila Lusija Kimani iz BiH, dok je trećeplasirana Slađana Stamenković iz Srbije.

Direktor “Vidovdanske trke” Borislav Đurđević sa Lusijom Kimani (lijevo), Mateom Koštro (prva desno) i Slađanom Stamenković (druga desno)

Za Mlađena Samardžića, koji je inače član Atletskog kluba “Maraton” Brčko, današnja pobjeda je bila ostvarenje želje iz djetinjstva.

“Od početka bavljenja atletikom sam maštao da stanem na pobjednički tron u gradu u kojem živim. Sada mi se ta želja konačno i ostvarila zbog čega sam presrećan. Već za nedjelju dana odlazim na takmičenje u Tursku gdje želim osvojiti zlatnu medalju”, rekao je za “Radio Brčko, šampion ovogodišnje “Vidovdanske trke”.

Ništa manje zadovoljna pobjedom nije ni Matea Koštro koja je, na poziv organizatora, iz Hrvatske došla u Brčko da se takmiči na trci. Ona ocjenjuje trku kao jednu od najboljih u ovoj regiji.

“Uvjerila sam se u, zaista veliku profesionalnost organizatora, kada je riječ o mjerama koje su primijenjene u cilju zaštite atletičara u ovo vrijeme pandemije koronavirusa. Biću srećna ako me ponovo pozovu da se takmičim u Brčkom i rado ću se odazvati”, rekla je prvoplasirana Koštro.

Matea Koštro

Pehare za osvojena mjesta, pobjednicima su uručili direktor „24. Vidovdanske trke“, Borislav Đurđević i gradonačelnik Brčko distrikta, Siniša Milić.

Đurđević je izrazio zadovoljstvo odzivom 120 učesnika na trci, kako domaćih tako i iz regiona, koji su ispoštovali sve mjere bezbjednosti u vezi sa pandemijom koronavirusa.

“Trka je ove godine održana u izmijenjenom formatu, u skladu sa Naredbom štaba za spašavanje u Brčko distriktu i preporukama medicinskog tima Svjetske atletske federacije. Time smo pokazali da je, u ovakvim okolnostima, moguće uspješno organizovati i ovo veliko takmičenje”, zaključio je Đurđević.

On je podsjetio da je danas održana samo trka na 10 km, dok će se dječje trke održati u drugoj fazi – krajem septembra ili početkom oktobra, zavisno od epidemiološke situacije.

“U slučaju da djeca tada ne budu bila u mogućnosti da trče, onda ćemo im bar podijeliti startne pakete kako bi i oni bili dio ove velike manifestacije poznate u svjetskim okvirima”, istakao je Đurđević

Izražavajući zadovoljstvo organizacijom, gradonačelnik Siniša Milić je naglasio važnost kontinuiteta održavanja, svjetski poznate trke, koja je i ove godine popularizovala turističku ponudu Brčkog.

Kao i ranijih godina, “Vidovdansku trku” je podržala Vlada Brčko distrikta.

Tekst i foto: Stjepan Bogutovac

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčaci Nenad Šormaz i Stefan Mirković pobjednici Međunarodnog turnira u odbojci na pijesku u Derventi

Radio Brčko

Završeni 36. Susreti kazališta/pozorišta Brčko: „Kiklop“ zagrebačke Gavelle najbolja predstava u cjelini

Radio Brčko

Šampioni u krosu za 2019. godinu – Osman Junuzović i Lusija Kimani (Foto)

Sanita Jerković Ibrahimović