RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Закон о младима пред Владом дистрикта

Шеф Одјељења за стручне и административне послове у брчанској Влади Срђан Блажић изјавио је да је ово Одјељење припремило или припрема три врло важна законска пројекта које намјерава да упути у скупштинску процедуру.

«Осим измјена и допуна Закона о државној служби које су прошле прво скупштинско читање, ово Одјељење је урадило нацрт Закона о младима Брчко дистрикта БиХ, а на Влади су утврђене смјернице за израду Закона о волонтирању, што сматрамо добрим резултатима нашег рада у првих пар мјесеци овог сазива Владе», рекао је Блажић.

Он је изразио очекивање да ће, Закон о младима, који регулише бројна статусна питања ове популације становништва Дистрикта, бити усвојен на сљедећој сједници брчанске Владе и упућен у скупштинску процедуру.

«Доношење овог Закон пролонгира се већ дуго времена и за његово стављање у процедуру очито није било политичке воље. Заслуге за његово упућивање у процес усвајања има и претходна гарнитура. Треба истаћи да је, у изради, учествовао невладин сектор, а оформљена је и  Радна група. Прије расправе на Влади организовао сам више састанака са младима који су исказали задовољство нацртом Закона који уређује ко се сматра младим, неке потребе младих, али и обавезе Брчко дистрикта према овој популацију», рекао је Блажић.

Измјене и допуне Закона о државној служби које су усвојене у првом читању у брчанском парламенту, урађене су на основу испуњавања обавеза из Реформске агенде.

«Измјенама и допунама овог Закона  јасније се дефинишу питања  запошљавање људи без радног искуства и приправника, али и лакши проток државних службеника са једног мјеста на друго», рекао је Блажић.

Такође, појавила се потреба да се изради и Закон о волонтирању будући да је ова област била уређена само са по једним чланом у два Закона, Закона о раду и Закона о државној служби.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.