Uncategorized

Osamdeset godina od Dana ustanka, obilježeno i u Brčkom

U organizacioji brčanskog SUBNOR-a, 1941-45, danas je  na centralnoj partizanskoj  spomen kosturnici u Distriktu, polaganjem cvijeća i vijenaca obilježenja osamdeseta godišnjica od odluke o podizanju opšte-narodnog ustanka i otpočinjanja borbe protiv  fašizma i okupac ije Jugoslavije. „Ovaj datum ima istorijski značaj ne samo za sve narode bivše Jugoslavije već je promjenio i ukupni tok drugog svijetskog rata, jer je Hitler morao dodatne jedinice neočekivano vezati za ovo naše ratište, čime je ofanziva na Rusiju pomjerena, što je u kasnijoj fazi bilo ključno za poraz fašita pred Moskvom, odnosno ukupan slom zemalja fašisčke osovine“, rekao je ovom prilikom dopredsjednik SUBNOR-a Brčko Obren Marković. Janko Vuković predsjednik SUBNOR-a Distrikta, naglašava da je sam grad Brčko, tada bio veoma jako uporište neprijatelja te da se ustanak, radi toga, nije mogao pokrenuti u samoj gradskoj jezgri. „Upravo stoga brčanski anti-fašisti ustanak su podigli,  petnaest kilometara daleko od grada u Mjesnim zajednicama Bukvik i Ražljevo“, istakao je Vuković.

Jedini brčanski živi partizan, 98-godinji Šerif Karahasanović, priznaje da u to vrijeme uopšte nije bio svijestan istorijskog značlaja četvrtog jula, već da je kao omladinac ispunjavao naredbe predpostavlkjenih. „Naš zadatak bio je da pratimo kretanje neprijatelja, te da među narodom pokušamo skupiti što više naoružanja, koje smo znali „ukrasti“ i od neprijatelja“, prisjetio se Karahasanović. Kao gosti, danapšnjoj svečanosti prisustvoivali su i čelnici SUBNOR-a opštine Srebrenik, a njihov predsjednik Fahrudin Salibašić, govoreći o opštem značaju četvrtog jula, naglasio je da nije bilo tadašnje Odluke  KPJ,o podizanju ustanka, borba protiv fašista nebi se dogodila ni na jednom od prostora bivše nam države.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button