BiH

Krišto: Rast moramo bazirati na inovacijama, digitalizaciji i dekarbonizaciji

Bosna i Hercegovina je malo i otvoreno gospodarstvo na rubu Evropske unije, čiji su oporavak i rast uveliko uslovljeni kako kretanjima u regionalnoj i evropskoj tako i globalnoj ekonomskoj sceni, izjavila je danas predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto na otvaranju konferencije “Javno-privatni dijalog” u organizaciji Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini.

Krišto je kazala kako je naš primarni i strateški zadatak da, uvažavajući interese brojnih unutarnjih i vanjskih aktera, vođeni unutarnjim konsenzusom i usaglašenošću kreiramo i dostignemo viziju poželjne budućnosti te u što kraćem roku ostvarimo vidljiv napredak.

Ona je istakla da je odgovornost svih u Bosni i Hercegovini, sa svih nivoa vlasti, neumorno raditi i učiniti dodatne napore kako bi se ubrzali nužni reformski procesi koji će omogućiti kvalitetniji život građanima, jer ključ za ekonomski uspjeh i gospodarski rast ovisi prije svega o nama samima, o našoj predanosti i volji da stvorimo nove vrijednosti i dobra te poboljšamo kvalitetu postojećih.

Predsjedavajuća Krišto je rekla da je Bosna i Hercegovina danas ponovno na ispravnom putu kad su u pitanju smjer prema Evropskoj uniji i provođenje nužnih reformskih procesa. Naglasila je da su dobiveni kandidatski status i stabiliziranje unutarnjih političkih prilika pozitivni impulsi i najbolji poticaji da u novoj realnosti kreiramo pozitivan ambijent te odlučno poduzmemo nužne korake koji će doprinijeti rastu.

“Rastu koji će biti zasnovanom prije svega na inovacijama, digitalizaciji, dekarbonizaciji, jednom novom geopolitičkom pozicioniranju lanaca vrijednosti i mjestu bh. kompanija u njima, kao i rastućem prilikama za inozemne izravne investicije”, rekla je ona.

Krišto je podsjetila prisutne da je Vijeće ministara BiH prošle sedmice usvojilo “Prijedlog programa ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023. – 2025. godine”, bitni strateški dokument koji će doprinijeti ostvarenju održivog ekonomskog rasta i jačoj socijalnoj koheziji, a sve kako bi Bosna i Hercegovina postigla inkluzivan i održiv razvitak, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!