BiH

Rudari proveli noć na otvorenom te danas nastavljaju protest pred Gradskom upravom Zenica

Stotinjak rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, predvođeni predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, proveli su noć na otvorenom ispred Gradske uprave Grada Zenica.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Sinan Husić, koji je nakon jučerašnjeg cjelodnevnog protesta također s rudarima ostao na Trgu BiH, odlučili su kako danas neće zvati komorate iz ostalih šest rudnika ugljena u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH.

Husić očekuje da im se, kako je kazao, na današnjem prorestu masovno priključe radnici zeničkog rudnika.

– Nastavljamo pozivati gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da se očituje o jučerašnjim zaključcima Gradskog vijeća Zenica – kazao je Husić.

Podsjetio je kako je Gradsko vijeće Zenice jučer jednoglasno dalo podršku rudarima te zaključkom zahtijevalo od gradonačelnika Kasumovića da u što skorije vrijeme deblokira račun tog preduzeća te da se u narednih 30 dana, sa Upravom EPBiH i ZD RMU Zenica, dogovore o tekstu sporazuma za otplatu duga na rate za preostali dug za zatezne kamate.

Radi se o oko tri miliona KM duga za zatezne kamate za plaćene obaveze za naknadu korištenja komunalnog – gradskog zemljišta, koju je, još 2018. godine, Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim te je ukinuta. RMU Zenica je isplatila glavnicu duga prije više od dvije godine.

Husić napominje da su ovi protesti usmjereni na poslodavce u EPBiH te ZDRMU Zenica, ali da se u ovom trenutku “ključ rješenja” nalazi kod gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

– Rudnik i radnici ovog rudnika zaslužili su da Grad i u ovoj situaciji iskaže malo korektni odnos – kazao je Husić.

Najkvalitetniji prijedlog, dodao je, smatraju onaj koji su prije dva dana oni uputili, a kojim se traži mogućnost otplate duga na rate te deblokadu računa i isplatu plaće rudarima Zenice.

Dodao je kako nije zadovoljan činjenicom da su neki federalni zastupnici tokom jučerašnjeg dana politizirali ovu situaciju te je napomenuo kako su iskazali svoju odlučnost da se ne dozvoli pokretanje stečajnog postupka u rudnicima Kreka i Zenica. Jutros je rudare obišao i direktor RMU Zenica Mensur Hukić, koji nije mogao kazati ništa novoga te je dodao da i on iščekuje dogovor i deblokadu računa, kako bi isplatili plaće svojim radnicima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!