BiH

Видовић: Стабилизација инфлације се очекује половином године

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је Срни да се одређена стабилизација инфлације очекује половином ове године и да евентуално остане на том достигнутом нивоу, што би било значајно.

“Заиста очекујем њено смиривање, а то не може нико сигурно гарантовати. Видјећемо шта ће се дешавати када су глобална питања у свијету”, рекла је Видовићева.

Она је констатовала да је инфлација свјетски проблем, па самим тим и у Српској, те навела да процјене свјетских стручњака говоре о томе да би еурибор могао да расте негдје до јуна и онда се очекује одређена стабилизација.

Видовићева је додала да је сада у свијету једина полуга код великих економија којим се супротстављају инфлацији подизање камате, што је произвело банкроте одређених банака и што ће се сигурно одразити на цијели свијет јер је ријеч о великим системима.

Она је навела да је Свјетска банка подигла камату за 0,5 одсто, а Федералне резерве САД су ту стопу подигле за 0,2 одсто, што генерално утиче на сва међународна финансијска тржишта.

“Утиче и на камате за задуживање, што није добро, јер ако те камате пређу одређене максимуме, онда долази до потпуног рушења свих економских система. У том случају више нема ко да узима те кредите, јер не може у својој производњи обезбиједити толику добит да их може враћати и не може бити конкурентан на тржишту”, рекла је Видовићева.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!